Zdrowe odżywianie
żyć bez chleba?
- kinga
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 4
11 lata 10 miesiąc temu #12193
przez kinga
Replied by kinga on topic O:żyć bez chleba?
O tym, że ptakom nie można dawać chleba na zakwasie pisał chyba Wajrak, ale nie wiem dlaczego, bo przecież ptaki nie mają chyba gazów.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Teresa Stachurska
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
11 lata 9 miesiąc temu #12199
przez Teresa Stachurska
Replied by Teresa Stachurska on topic O:żyć bez chleba?
Teraz z Włoch - http://www.stachurska.eu/?p=1386
- vanessa
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 5
11 lata 9 miesiąc temu #12212
przez vanessa
Replied by vanessa on topic O:żyć bez chleba?
Nie rozumiem ... co ma piernik do wiatraka?
- Zuzanna
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
11 lata 9 miesiąc temu #12238
przez Zuzanna
Replied by Zuzanna on topic O:żyć bez chleba?
kinga napisał:
Oj, on chyba pisał, że w ogóle chleba nie powinno się dawać ptakom.O tym, że ptakom nie można dawać chleba na zakwasie pisał chyba Wajrak, ale nie wiem dlaczego, bo przecież ptaki nie mają chyba gazów.
- Teresa Stachurska
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
11 lata 9 miesiąc temu #12239
przez Teresa Stachurska
Replied by Teresa Stachurska on topic O:żyć bez chleba?
Czytałam. że ptaki preferują owady i robaczki. Gdy muszą jeść produkty zbożowe to chorują na miażdżycę naczyń krwionośnych. Tak się składa, że w chlebie jest bardzo dużo węglowodanów i jeszcze dodatkowo wredny gluten. Drożdze są lubiane przez grzybice. Ptaszkom jeśli ziarno, to słonecznik, sezam itp, które węglowodanów mają mało, a dużo tłuszczu.
Chyba, że nie ma wyjścia z powodów ekonomicznych... Wtedy lepiej dać tę bułę, czy chleb, niż nic? Ryż też ma dużo węglowodanów (78 g w 100 g produktu), ale choć glutenu nie zawiera.
Skutki niedoboru białka - w proporcji do źródła energii - u człowieka to - http://www.stachurska.eu/?p=1441 , możliwe że u wielu ptaków jest podobnie.
Chyba, że nie ma wyjścia z powodów ekonomicznych... Wtedy lepiej dać tę bułę, czy chleb, niż nic? Ryż też ma dużo węglowodanów (78 g w 100 g produktu), ale choć glutenu nie zawiera.
Skutki niedoboru białka - w proporcji do źródła energii - u człowieka to - http://www.stachurska.eu/?p=1441 , możliwe że u wielu ptaków jest podobnie.
- kinga
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 4
11 lata 9 miesiąc temu #12245
przez kinga
Replied by kinga on topic O:żyć bez chleba?
Pewnie, że preferują robaki i owady, ale w zimie o to trudno. Myślisz, że ptaki są na diecie optymalnej? Hm, słoninkę lubią, nasionka też mają dużo tłuszczu.
- meg
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 16
11 lata 9 miesiąc temu #12264
przez meg
Replied by meg on topic O:żyć bez chleba?
Chyba to nie tak z ptakami i chlebem, że w ogóle nie mogą jeść chleba. Ja słyszałam, że nie wolno im dawać świeżych okruszków tylko wysuszone, no i zabronione pieczywo z wszelkimi dodatkami typu cukier. Czyli nie daje się np. okruchów z ciasta. Ja regularnie karmię ptaki zimą i obserwuję, że najchętniej jedzą słonecznik, ale również okruchy z bułki, a nie chcą z razowego pieczywa (no chyba, że nie miałyby wyboru). Co do słoniny to różnie to bywa, czasami rzucają się na nią aż miło patrzeć a czasami olewaja. To samo z kulami z topionej słoniny i ziaren. Tłumaczę to sobie jakością słoniny, ale może chodzi o osobnicze preferencje, bo są zimy że jedzą słoninę a następnej zimy gardzą nią?
Moderatorzy: ewak, norcia