× Zdrowe odżywianie

cukier żelujący - używacie?

Więcej
11 lata 2 miesiąc temu #13763 przez kamilka
Replied by kamilka on topic O:cukier żelujący - używacie?
Jeśli masz własny ogród to radzę ci posadzić 1-3 krzaczków pigwy. Jest ozdobna gdy kwitnie a jej owoce zawierają niesamowicie dużo pektyn i mogą służyć jako dodatek pektynowy do dżemów z innych owoców.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 2 miesiąc temu #13795 przez Dora
Replied by Dora on topic O:cukier żelujący - używacie?
Agnes napisał:

... Zamiast dżemu wyszły brzoskwinie i jabłka w sosie. :laugh:

No właśnie, mnie zawsze tak wychodzą i dżemy i konfitury jesli nie dodaję cukru żelującego, po prostu nie umiem robić takich przetworów. Podobno zalezy to od długości smażenia, ale ja widocznie nigdy nie trafiam na właściwy czas, mimo, ze wszystko robię zgodnie z przepisem. Taka ze mnie kucharka. ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Kamila
  • Gość
  • Gość
11 lata 1 miesiąc temu #13842 przez Kamila
Replied by Kamila on topic O:cukier żelujący - używacie?
Dora, ja mam to samo, nie wychodzą mi dżemy bez cukru żelującego. Kiedyś robiam konfiturę wiśniową i wyszła jako taka, ale nie wiem czy była zdrowa, bo smażyłam ja naprawdę długo. ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 1 miesiąc temu #13875 przez petitka
Replied by petitka on topic O:cukier żelujący - używacie?
Nie wiem czemu rozdzieracie szaty nad tym cukrem żelującym. Co w nim takiego złego widzicie?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 1 miesiąc temu #14038 przez krycha
Replied by krycha on topic O:cukier żelujący - używacie?
Robię przymiarki do własnego dżemu z renklod i w tym celu zakupiłam żel-fix. Ale na opakowaniu czytam, że do 1 kg owoców trzeba dosypać torebkę żel-fixu i aż pół kg cukru. :ohmy: To strasznie dużo i chciałabym dac mniej cukru, ale obawiam się że może dżem mi nie wyjdzie. Nie wiecie czy ta ilość cukru jest ważna do tego, żeby dżem zżelował się poprawnie?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 1 miesiąc temu #14055 przez dusia-czek
Replied by dusia-czek on topic O:cukier żelujący - używacie?
Możesz dać mniej cukru, ale do większości owoców to jest ta proporcja czyli odpowiednik cukru żelującego 2:1.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 1 miesiąc temu #14084 przez renka342
Replied by renka342 on topic O:cukier żelujący - używacie?
Jest też cukier żelujące 3:1 więc spokojnie możesz dać 330 g cukru na 1 kg owoców.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena