× Zdrowe odżywianie

w czym omega-3?

Więcej
13 lata 11 miesiąc temu #1146 przez karolina
Replied by karolina on topic O:w czym omega-3?
Pewnie ci się zaliczy do 2 porcji tygodniowo, ale lepiej zrób sobie po kilku dniach sałatkę albo kanapkę z wędzoną makrelą czy sardynkami z puszki.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 11 miesiąc temu #1252 przez asiulandia
Replied by asiulandia on topic O:w czym omega-3?
naczytałam sie o tym omega-3 i wczoraj zjadłam na kolację
wędzoną malrelę była pyszna. I mam już jedną porcję ryb
z głowy

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 11 miesiąc temu #1253 przez kinga
Replied by kinga on topic O:w czym omega-3?
I tak trzymać. Jeszcze kup sobie jutro na kanapkę sardynki w oleju. Właśnie zajadam taką kanapkę. Też pyszna!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 11 miesiąc temu #1385 przez kinga
Replied by kinga on topic O:w czym omega-3?
Częściowo odszczekuję to co napisałam 2 dni temu. Makrela jako taka jest ok. ale z rybą wędzono nie należy przesadzać, bo może zawierać rakotwórcze związki. Porcja wędzonej ryby od czasu do czasu nie zaszkodzi, ale bez przesady.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 11 miesiąc temu #1562 przez milena
Replied by milena on topic O:w czym omega-3?
W czym omega-3? W mleku i maśle. Usłyszałam dzisiaj, ze jakas mleczarnia na Suwalszczyznie dodaje do mleka i masla wlasnie kwasy omega-3 z ryb. Ciekawe czy takie mleczko czuć ryba?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 11 miesiąc temu #1564 przez Ana01
Replied by Ana01 on topic O:w czym omega-3?
Widziałam w reklamie, że omega-3 dodają do majonezu.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 11 miesiąc temu #1566 przez meg
Replied by meg on topic O:w czym omega-3?
Podobno nie czuć oleju rybnego ale nie sprawdzałam. jest go np. w maśle ok.1% więc nie tak dużo. Ale może warto kupować takie mleko i masło, a przynajmniej spróbować, bo:

Kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają ryzyko występowania choroby zawałowej serca. Zmniejszają możliwość tworzenia skrzepów krwi. Obniżają także poziom złego cholesterolu tj. LDL a podwyższają zawartość dobrego, tj. HDL. W ten sposób ograniczają zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych.

Kwasy te wspomagają także proces widzenia - są ważnym składnikiem siatkówki oka. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu, gdyż są zasadniczym składnikiem błony komórkowej komórek nerwowych. Łagodzą objawy depresji i zaburzeń pamięci

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena