× Zdrowe odżywianie

jak rozpoznać fałszowany miód?

Więcej
10 lata 11 miesiąc temu #16827 przez irkagor
Replied by irkagor on topic O:jak rozpoznać fałszowany miód?
A nie jest to leśny miód, takie raczej nie krystalizują się.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 11 miesiąc temu #16829 przez kamileczka
Replied by kamileczka on topic O:jak rozpoznać fałszowany miód?
ja kupuje od sąsiada, mam 100% niektóry to z kwiatów z mojej działki nawet :D

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 11 miesiąc temu #16859 przez ruda
Replied by ruda on topic O:jak rozpoznać fałszowany miód?
irkagor napisał:

A nie jest to leśny miód, takie raczej nie krystalizują się.

Nie wygląda na leśny. Z tego co się orientuję to leśny jest bardzo ciemny, a ten był średnio ciemny.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 11 miesiąc temu #16960 przez mroowa
Replied by mroowa on topic O:jak rozpoznać fałszowany miód?
kamileczka napisał:

ja kupuje od sąsiada, mam 100% niektóry to z kwiatów z mojej działki nawet :D

Taki lokalny miód najlepszy. Podobno leczy się nim nawet alergię na pyłki. Warunek, że miód pochodzi z naszego terenu a kurację zaczyna się w zimie, gdy kwiaty jeszcze nie pyłkują.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 10 miesiąc temu #17030 przez Krysia53
Replied by Krysia53 on topic O:jak rozpoznać fałszowany miód?
matylda napisał:

Pół roku minęło i miód dalej ani myśli krystalizować się. Dalej jest syrop tyle że trochę gęstszy. Czy to normalne dla jakiegokolwiek miodu, nawet akacjowego? :S


Pewnie był pasteryzowany, temperatura pasteryzacji miodu to czasami 80 stopni C, wtedy dłużej miód zachowuje płynność, ale enzymów już w nim niema. Najlepiej jest kupować miód od pszczelarza, którego znamy. Pozdrawiam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 10 miesiąc temu #17044 przez matylda
Replied by matylda on topic O:jak rozpoznać fałszowany miód?
No to teraz wszystko jasne, dzięki Krysiu. I dobrze wiedzieć jak doprowadzić miód do stanu płynności bez niszczenia enzymów. Nie wpadłabym na to. ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 10 miesiąc temu #17052 przez mroowa
Replied by mroowa on topic O:jak rozpoznać fałszowany miód?
Krysia53 napisał:


Pewnie był pasteryzowany, temperatura pasteryzacji miodu to czasami 80 stopni C, wtedy dłużej miód zachowuje płynność, ale enzymów już w nim niema.

A co powiesz o miodzie spadziowym czyli tzw. leśnym? Krystalizuje się czy nie?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena