jak rozpoznać fałszowany miód?
- irkagor
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
- Posty: 522
- Otrzymane podziękowania: 2
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- kamileczka
- Wylogowany
- Junior Member
-
- Posty: 32
- Otrzymane podziękowania: 0

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- ruda
-
Autor
- Wylogowany
- Junior Member
-
- Posty: 78
- Otrzymane podziękowania: 0
Nie wygląda na leśny. Z tego co się orientuję to leśny jest bardzo ciemny, a ten był średnio ciemny.A nie jest to leśny miód, takie raczej nie krystalizują się.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- mroowa
-
- Wylogowany
- Premium Member
-
- Posty: 349
- Otrzymane podziękowania: 2
Taki lokalny miód najlepszy. Podobno leczy się nim nawet alergię na pyłki. Warunek, że miód pochodzi z naszego terenu a kurację zaczyna się w zimie, gdy kwiaty jeszcze nie pyłkują.ja kupuje od sąsiada, mam 100% niektóry to z kwiatów z mojej działki nawet
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Krysia53
- Wylogowany
- New Member
-
Pół roku minęło i miód dalej ani myśli krystalizować się. Dalej jest syrop tyle że trochę gęstszy. Czy to normalne dla jakiegokolwiek miodu, nawet akacjowego?
Pewnie był pasteryzowany, temperatura pasteryzacji miodu to czasami 80 stopni C, wtedy dłużej miód zachowuje płynność, ale enzymów już w nim niema. Najlepiej jest kupować miód od pszczelarza, którego znamy. Pozdrawiam
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- matylda
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
- Posty: 572
- Otrzymane podziękowania: 2

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- mroowa
-
- Wylogowany
- Premium Member
-
- Posty: 349
- Otrzymane podziękowania: 2
A co powiesz o miodzie spadziowym czyli tzw. leśnym? Krystalizuje się czy nie?
Pewnie był pasteryzowany, temperatura pasteryzacji miodu to czasami 80 stopni C, wtedy dłużej miód zachowuje płynność, ale enzymów już w nim niema.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.