× Zdrowe odżywianie

jak rozpoznać fałszowany miód?

Więcej
7 lata 5 miesiąc temu #34304 przez tadeusz_k
Replied by tadeusz_k on topic jak rozpoznać fałszowany miód?
Obawiam się, że skuteczne będzie jedynie kupowanie miodu od sprawdzonej firmy lub handlarza.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
7 lata 3 miesiąc temu #35301 przez babinka
Replied by babinka on topic jak rozpoznać fałszowany miód?
Ja kupuję bezpośrednio od znajomego pszczelarza i mam pewność, że jest prawdziwy.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
7 lata 3 miesiąc temu #35322 przez zuzaa
Replied by zuzaa on topic jak rozpoznać fałszowany miód?
Pewność to się ma jak samemu ma się pszczoły. To, że pszczelarz jest znajomy nie stanowi gwarancji, że miód nie jest w ogóle zafałszowany.

Nie przemęczaj się! Jutro też jest dzień.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
7 lata 3 miesiąc temu #35328 przez anka
Replied by anka on topic jak rozpoznać fałszowany miód?
Na dobrą sprawę to trzebaby mieć nie tylko własną pasiekę i ogródek ale jeszcze własne kurki i krowę. ;) I dopiero wtedy mielibyśmy pewność, że zdrowo jemy.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
7 lata 1 miesiąc temu #36013 przez ma_ryna
Replied by ma_ryna on topic jak rozpoznać fałszowany miód?
A ja ostatnio kupiłam miód, który rozwarstwia się, część jest mocno skrystalizowana a część całkowicie płynna. Co powiecie o takim miodzie? Może być zepsuty?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
7 lata 1 miesiąc temu #36014 przez anka
Replied by anka on topic jak rozpoznać fałszowany miód?
A nie fermentuje przypadkiem? Może to z powodu upałów? Pytałaś pszczelarza?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
6 lata 11 miesiąc temu #36836 przez biskit
Replied by biskit on topic jak rozpoznać fałszowany miód?
Wiem, że miody zaczynają się krystalizować mniej więcej od października, gryczane trochę później. Do tego czasu są płynne i tak być powinno. Skrystalizowany miód to w dalszym ciągu dobry miód zachowujący wszystkie swoje właściwości prozdrowotne. Gorzej w drogą stronę, kiedy idziesz po miód z styczniu, a Pani daje ci miód płynny - wtedy jakość miodu jest podejrzana.

Ps. miałam sąsiada pszczelarza :D

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena