× Zdrowe odżywianie

Gotowanie sous-vide

Więcej
4 lata 10 miesiąc temu #48085 przez kasiula
Replied by kasiula on topic Gotowanie sous-vide
Zapakowałam całą rybę w woreczki próżniowe,ale w trakcie pakowania wyszedł jeden problem którego nie rozumiem. Otóż jak pakowałam rybę do woreczka na całą szerokość pakowarki czyli 28 cm to było ok, i opróżnianie woreczka z powietrza i zamykanie poszło błyskawicznie. Ale chciałam zrobić też mniejsze pakunki, takie na jedną porcję ryby. Przecięłam więc worek na pół, zgrzałam brzegi, tak że wyszły 2 woreczki o szerokości 14 cm. No i zaczęły się schody, bo opróżnianie takich woreczków trwało wieki i musiałam przerwać i włączyć zgrzewanie. W instrukcji nic nie piszą o tym, że worki muszą mieć 28 cm tylko tyle, ze nie mogą być szersze niż te 28 cm. Nie wiecie o co może chodzić?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 9 miesiąc temu #48114 przez jagna
Replied by jagna on topic Gotowanie sous-vide
Może przy węższych woreczkach zasysa za dużo powietrza z boków?

Jagna

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 9 miesiąc temu #48141 przez muriel
Replied by muriel on topic Gotowanie sous-vide
A mroziłyście próżniowo owoce jagodowe, typu jagody, maliny, jeżyny? Podobno nie tracą soku i nie miękną. Ciekawa jestem jak smakują po rozmrożeniu.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 9 miesiąc temu #48153 przez kasiula
Replied by kasiula on topic Gotowanie sous-vide
Też jestem ciekawa. Sama wypraktykuję za pół roku, jak bedą świeże owoce. I myślę, że sprawdzi się też przy mrożeniu i gotowaniu warzyw jak fasolka, kalafior czy brokuł.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 9 miesiąc temu #48165 przez kasiula
Replied by kasiula on topic Gotowanie sous-vide
I jeszcze jedno. Macie doświadczenie z folią do zgrzewarek? Mnie się szybko skończy ta załączona do zgrzewarki i muszę gdzieś zamówić nową. Problem w tym, że w instrukcji podają określone parametry folii a nigdzie nie mogę znaleźć wymaganej grubości. Czy zgrzewałyście już folię cieńszą niż w opisie?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 9 miesiąc temu #48195 przez chlebus
Replied by chlebus on topic Gotowanie sous-vide
Spokojnie możesz użyć cieńszej. Upewnij się tylko, że to folia moletowana do zgrzewarek. Ja kupuję na revolution.pl i jest dobra a przy tym niedroga.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 9 miesiąc temu #48206 przez kasiula
Replied by kasiula on topic Gotowanie sous-vide
No to super. Rzeczywiście niedrogie i trochę węższe niż te lidlowskie, ale to akurat mi pasuje. Zaraz zamawiam. Dzięki za info.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena