× Zdrowe odżywianie

Gotowanie sous-vide

Więcej
4 lata 10 miesiąc temu #48037 przez kasiula
Gotowanie sous-vide was created by kasiula
Kupiłam urządzenie do pakowania próżniowego z myślą o pakowaniu do zamrażania ale widzę, że produkty tak zapakowane można gotować. Podobno tak gotowane zachowują więcej wartości odżywczych. Gotujecie sous-vide? A co ze smakiem, nie czuć folią? I odmraża się przed gotowaniem?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 10 miesiąc temu #48041 przez chlebus
Replied by chlebus on topic Gotowanie sous-vide
Ja często tak pakuję resztki z obiadu, które zamrażam i potem taką paczuszkę wrzucam do garnka do gotowania na parze i po paru minutach mam obiad. Nie potrzebne podsmażanie itp. Folii nie wyczuwa się, jest ok.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 9 miesiąc temu #48049 przez kasiula
Replied by kasiula on topic Gotowanie sous-vide
Czyli jeśli chce się gotować sous-vide to przed zamrożeniem np ryby trzeba ją umyć, osuszyć i przyprawić? A co z solą? Nie można przecież solić przed zamrażaniem.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 9 miesiąc temu #48057 przez martakos
Replied by martakos on topic Gotowanie sous-vide
Sól można zastąpić przyprawami. Z przyprawami da się zamrażać i wyjdzie zdrowiej.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 9 miesiąc temu #48058 przez kasiula
Replied by kasiula on topic Gotowanie sous-vide

martakos napisał: Sól można zastąpić przyprawami. Z przyprawami da się zamrażać i wyjdzie zdrowiej.

Faktycznie. Jutro przygotuję tak rybę. Dzięki za wskazówki.:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 9 miesiąc temu #48062 przez Sonia
Replied by Sonia on topic Gotowanie sous-vide

chlebus napisał: Ja często tak pakuję resztki z obiadu, które zamrażam i potem taką paczuszkę wrzucam do garnka do gotowania na parze i po paru minutach mam obiad. Nie potrzebne podsmażanie itp. Folii nie wyczuwa się, jest ok.

I po paru minutach gotowe? Hmm ... Z tego co wiem gotowanie próżniowe wymaga tmperatury wody max 60-70 st i długiego czasu gotowania w takiej temperaturze. I to mnie odstrasza, bo raz że nie mam czasu, a dwa trudno pilnować tej temperatury.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 9 miesiąc temu #48074 przez chlebus
Replied by chlebus on topic Gotowanie sous-vide
Faktycznie nie jest to prawdziwe gotowanie sous-vide tylko ułatwienie podgrzewania. A te resztki są z obiadu gotowanego tradycyjnie więc chodzi tylko o zwykłe podgrzanie. No i pakuję czasem próżniowo produkty do mrożenia ale w tym przypadku chodzi mi o przedłużenie trwałości.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena