×
Zdrowe odżywianie
Grzybek tybetański
- ksenia
-
Autor
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 514
- Otrzymane podziękowania: 3
7 lata 8 miesiąc temu #34629
przez ksenia
Replied by ksenia on topic Grzybek tybetański
Dziś rano zrobiłam twarożek na bazie kefirku i poszło rzeczywiście ekspresowo. Twarożek dobry, tyle tylko, że wcale nie jest kwaśny i nawet serwatka nie jest kwaśna, mimo że robiłam wg przepisu. Nie wiecie dlaczego?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- pauladra
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 163
- Otrzymane podziękowania: 1
7 lata 8 miesiąc temu #34630
przez pauladra
Replied by pauladra on topic Grzybek tybetański
Ja jeszcze nie robiłam twarożku więc nie wiem jaki powinien być. Ale może dałaś za mało kefiru, albo zbyt krótko pracował i był jeszcze niedojrzały?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- ksenia
-
Autor
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 514
- Otrzymane podziękowania: 3
7 lata 8 miesiąc temu #34633
przez ksenia
Replied by ksenia on topic Grzybek tybetański
Nie, kefiru dałam nawet więcej bo na 2 szklanki mleka szklankę kefiru a wg przepisu powinna być połowa tego. No i kefir był wyjątkowo kwaśny, bo wczoraj było wyjątkowo ciepło i grzybek mocno pracował.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- kamilka
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 819
- Otrzymane podziękowania: 9
7 lata 8 miesiąc temu #34643
przez kamilka
Replied by kamilka on topic Grzybek tybetański
A może kefirek był za młody? Czytałam gdzieś, że na twaróg powinno używać się kefiru 3-dniowego. Ale to teoria, nie wiem jak w praktyce, bo sama jeszcze nie robiłam.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- ksenia
-
Autor
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 514
- Otrzymane podziękowania: 3
7 lata 7 miesiąc temu #34894
przez ksenia
Replied by ksenia on topic Grzybek tybetański
Dziewczyny, wreszcie wyszedł mi twarożek wystarczająco kwaśny a serwatka boska, bedzie naszym ulubionym napojem na lato. Ale robiłam nie wg przepisu tylko pół na pół mleko i kwaśny kefir. Polecam wam, bo serwatka bardzo zdrowa, zwĺaszcza dla kości, bo wapń z niej dzięki laktozie absorbuje się w kościach.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- pauladra
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 163
- Otrzymane podziękowania: 1
7 lata 7 miesiąc temu #34898
przez pauladra
Replied by pauladra on topic Grzybek tybetański
Serwatka jest super, nie tylko na osteoporozę ale podobno nawet na serce, nadciśnienie, zły cholesterol, nie mówiąc o bakteriach i grzybach. Zabieram się za jej domową produkcję, bo gotowa niedostępna w sklepach.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- jagna
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 1965
- Otrzymane podziękowania: 8
7 lata 7 miesiąc temu #34902
przez jagna
Jagna
Replied by jagna on topic Grzybek tybetański
I na odporność i stres, nie za dużo tego, by było prawdziwe?
Jagna
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: ewak, norcia