× Zdrowe odżywianie

Olej z czarnuszki

Więcej
8 lata 3 miesiąc temu #30196 przez vanessa
Replied by vanessa on topic Olej z czarnuszki
Raviola kwas linolowy jest ważny i ma działanie przeciwnowotworowe. A występuje w mięsie. I co ciekawsze w mięsie zwierząt karmionych naturalnie, zwłaszcza krów skubiących trawę na pastwisku jest tego kwasu kilka razy więcej niż w mięsie zwierząt z farm hodowlanych. Dotyczy to też jajek, w tych od kurek wiejskich jest go znacznie więcej niź w jajkach fermowych.
Za tę wiadomość podziękował(a): raviola

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 3 miesiąc temu #30198 przez olga
Replied by olga on topic Olej z czarnuszki
No tak, tylko skąd takie mięso brać? Ale siemię lniane też ma sporo kwasu linolowego, więc do nasion czarnuszki moZna dodawać len i razem mleć.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 3 miesiąc temu #30208 przez kinga
Replied by kinga on topic Olej z czarnuszki

olga napisał: No tak, tylko skąd takie mięso brać? Ale siemię lniane też ma sporo kwasu linolowego, więc do nasion czarnuszki moZna dodawać len i razem mleć.

Ale chodzi chyba nie o kwas linolowy (którego zresztą jest sporo w olejach roślinnych, głównie słonecznikowym, rzepakowym i oliwie), ale o kwas gamma linolenowy czyli GLA, który działa na układ odpornościowy i pomaga w chorobach z autoagresji. A jest go dużo w wiesiołku.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 3 miesiąc temu #30209 przez Rosemary
Replied by Rosemary on topic Olej z czarnuszki
Ale nie przesadzajcie z czarnuszka, zwlaszcza jesli macie niskie cisnienie, bo czarnuszka je jeszcze obnizy.
Za tę wiadomość podziękował(a): raviola

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 3 miesiąc temu #30211 przez raviola
Replied by raviola on topic Olej z czarnuszki
Dzięki Rosemary. Muszę zmierzyć ciśnienie zanim zacznę dodawać nasiona do potraw. Mam raczej niskie a ostatnio jestem jakaś zamulona więc może mi spadło. Ale to zamulenie nie ma związku z olejem z czarnuski, bo już od jakiegoś czasu tak się czuję.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 3 miesiąc temu #30212 przez Rosemary
Replied by Rosemary on topic Olej z czarnuszki
Raviola, jesli chcesz brac nasiona czarnuszki to powinnac je wczesniej przez jakis czas podgrzewac np. na patelni, a po ostudzeniu zemlec i wymieszac np z miodem i zazywac w takiej postaci na czczo ale ok. godziny przed jedzeniem. To moze byc klopotliwe ale jak zjesz lyzeczke takiego miodku zaraz po wstaniu a potem prysznic itp to zejdzie sie do sniadania. Podobno taki slodko-ostry miod jest bardzo smaczny wiec warto sprobowac.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 3 miesiąc temu #30214 przez raviola
Replied by raviola on topic Olej z czarnuszki
Hmm, a dlaczego nie w trakcie jedzenia?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena