× Zdrowe odżywianie

produkty ekologiczne, domowy tradycyjny ser

Więcej
9 lata 8 miesiąc temu #21819 przez Zuzanna
Replied by Zuzanna on topic O:produkty ekologiczne, domowy tradycyjny ser
Rzeczywiście wygląda prosto, ale w praktyce może być różnie. Zastanawiam się czy nie ma sposobu, żeby wykonać swój pierwszy ser na próbę z małej ilości mleka. :S

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 8 miesiąc temu #21831 przez Jakub Krężel
Replied by Jakub Krężel on topic O:produkty ekologiczne, domowy tradycyjny ser
Z małej tzn.? Polecam robić na początek np. z 10 litrów - łatwo jest wyliczyć proporcje dodatków. Ale spokojnie możesz spróbować np. z 5 litrów, a nawet i z dwóch. :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 8 miesiąc temu #21838 przez jagoda
Może spróbuję zrobić własny ser w lecie, gdy siedzę na działce i mam dostęp do mleka prosto od krowy. Kiedyś robiłam twarogi, ale nic poza tym. Ale mam przy okazji pytanie. Czy twoje sery mają dziury? Pytam dlatego, że lubię te dziurawe i zawsze takie wybierałam do momentu aż przeczytałam gdzieś, że przy produkcji sera z dziurami dodaje się jakichś chemikalii, po to właśnie, żeby powstały dziury. Prawda to?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 8 miesiąc temu #21842 przez Jakub Krężel
Replied by Jakub Krężel on topic O:produkty ekologiczne, domowy tradycyjny ser
jagoda napisał:

Czy twoje sery mają dziury? Pytam dlatego, że lubię te dziurawe i zawsze takie wybierałam do momentu aż przeczytałam gdzieś, że przy produkcji sera z dziurami dodaje się jakichś chemikalii, po to właśnie, żeby powstały dziury. Prawda to?

Absolutnie nie jest to prawda. Dziury w serze powstają w procesie dojrzewania sera, czyli ściślej mówiąc - podczas pracy pożądanych bakterii, które wydzielają dwutlenek węgla - to właśnie on wypełnia przestrzenie i tworzy dziury.
Wszystko zależy od sera. Różne gatunki są na różne sposoby wytwarzane. Do rożnych gatunków dodaje się różne kultury bakteryjne - niektóre tworzą dziury, a niektóre nie. :)
Tak samo jest z moimi serami - np. Ser Koryciński ma charakterystyczne małe dziurki, ale np. Gouda nie. Chociaż gdyby dodać pewien rodzaj bakterii do goudy to dziury też by się pojawiły. :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 8 miesiąc temu #21848 przez jagoda
Dzięki Jakub. Rozumiem, że mogę dalej kupować sery z dziurami. Ale zauważyłam, że niektóre z serów mają więcej dziur niż sera, czy te dziury nie są jednak wytwarzane sztucznymi środkami? A które bakterie proponujesz do własnego gouda z dziurami?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 8 miesiąc temu #21851 przez Jakub Krężel
Replied by Jakub Krężel on topic O:produkty ekologiczne, domowy tradycyjny ser
Im więcej jest bakterii i im bardziej ich rodzaj jest aktywny metabolicznie - tym dziur jest więcej i są one większe. Nie wydaje mi się, aby można je było sztucznie uzyskiwać. Może w tych najtańszych wyrobach "seropodobnych", ale to już nie wiem.
Go goudy odpowiednia będzie kultura MSE - http://sklep.serowar.pl/pl/p/MSE-kultura-starterowa-bakterie/20
W tej chwili już jej nie mamy, ale powinna być już w poniedziałek lub wtorek. :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 8 miesiąc temu #21859 przez muriel
Spojrzałam na skład niedawno kupionego sera z pięknymi dziurami i nic niepokojącego tam nie dojrzałam, skład podobny do tego z przepisu Jakuba. Jedzmy więc dziury. :)
Zastanawiam się tylko dlaczego bardziej nam smakuje ser z dziurami. Czy one nie świadczą o większej dojrzałości sera?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena