× Zdrowe odżywianie

produkty ekologiczne, domowy tradycyjny ser

Więcej
9 lata 9 miesiąc temu #22394 przez halina
Masz na myśli twarożek chyba, a to żadna sztuka. Tu mówimy o twardym żółtym serze a to już wyzwanie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 9 miesiąc temu #22503 przez ksenia
Jakub Krężel napisał:

Im więcej jest bakterii i im bardziej ich rodzaj jest aktywny metabolicznie - tym dziur jest więcej i są one większe.

Czyli dziury nie mają żadnego związku z dojrzałością sera? Bo kiedyś czytałam, że te dziury świadczą właśnie o dojrzałości sera.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 9 miesiąc temu #22513 przez Kosząłkowa
Replied by Kosząłkowa on topic O:produkty ekologiczne, domowy tradycyjny ser
Czyli taki dziurawy to dzięki bakteriom?
Ok, czy ktoś się odważył?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 9 miesiąc temu #22520 przez andrea
co, boisz sie bakterii? A jogurt jesz? Sama nie robilam sera, ale nie z braku odwagi tylko know how i czasu. Teraz know how mam podane na tacy więc moze kiedys sprobuje.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 9 miesiąc temu #22528 przez MalwinaS
Replied by MalwinaS on topic O:produkty ekologiczne, domowy tradycyjny ser
Ja chyba się skuszę. Często czytam w internecie o produkcji żywności, głównie wędliny domowej roboty ale i sery. Czasem ślinka pocieknie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 8 miesiąc temu #22562 przez Jakub Krężel
Replied by Jakub Krężel on topic O:produkty ekologiczne, domowy tradycyjny ser

Czyli dziury nie mają żadnego związku z dojrzałością sera? Bo kiedyś czytałam, że te dziury świadczą właśnie o dojrzałości sera.

Zgadza się, mają też związek z dojrzałością, bo bakterie potrzebują czasu, aby wytworzyć dziury.

Czyli taki dziurawy to dzięki bakteriom?
Ok, czy ktoś się odważył?

Zdecydowaną większość serów (również tych dostępnych w sklepach) wytwarza się z dodatkiem kultur bakteryjnych. Jest tylko niewielka część serów, których nie zaszczepia się bakteriami - np. oscypek.
To są specjalne szczepy kultur bakteryjnych, które nie są groźne dla zdrowia, a wręcz przeciwnie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 8 miesiąc temu #22580 przez ksenia
Dzięki Jakub. Tak wyczerpująco odpowiadasz, że chyba też spróbuję swoich sił w produkcji sera. :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena