× Zdrowe odżywianie

produkty ekologiczne, domowy tradycyjny ser

Więcej
9 lata 8 miesiąc temu #21871 przez Jakub Krężel
Replied by Jakub Krężel on topic O:produkty ekologiczne, domowy tradycyjny ser
Nie, niektóre sery dojrzewają bardzo długo i nie mają dziur. To zależy po prostu od użytych kultur bakteryjnych. Niektóre będą wytwarzać dziury, inne nie. Najwidoczniej Tobie akurat smakują te z dziurami, ale to dlatego, że jest to ten konkretny rodzaj sera, a nie dlatego, że ma on dziury, ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 8 miesiąc temu #21876 przez muriel
Może więc chodzi o to, że sery z dziurami są generalnie bardziej napowietrzone i przez to lżejsze? Ja nie lubię zbitych serów, lubię podjadać kawałek sera do lampki wina, ale musi to być taki lekki ser czyli z dziurami, albo ser pleśniowy.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 8 miesiąc temu #21880 przez Jakub Krężel
Replied by Jakub Krężel on topic O:produkty ekologiczne, domowy tradycyjny ser
Jasne, zgadza się. Sery z dziurami są "lżejsze", całkiem inaczej się je zjada.

Wrzucam kilka zdjęć owocu piątkowego wieczoru ;)







Jest to ser wytworzony z receptury Sera Korycińskiego (nazwać go de facto serem korycińskim nie mogę, bo to nazwa zastrzeżona i chroniona w całej UE - tylko sery z regionu Korycina tak mogą się nazywać). W praktyce niczym się jednak nie różni.
Ser zrobiony z pieprzem kolorowym, świeżo mielonym przed dodaniem. :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 8 miesiąc temu #22081 przez magda
Ja bardzo lubię sery i pewnie gdybym mieszkała na wsi i miała dostęp do mleka prosto od krowy to spróbowałabym eksperymentów z własnym serem. Ale jak ma się kupować w sklepie przemysłowo przerobione mleko (pasteryzowane, homogenizowane itp) to chyba nie ma sensu w to się bawić. Nie uważacie?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 8 miesiąc temu #22084 przez Kahita
A mnie to już od pewnego czasu po głowie chodzi. Na aukcjach widziałam całe zestawy bakterii do robienia serów podpuszczki. I sobie myślę, że teraz jak mam trochę czasu spróbuję. Ostatnio próbowałam mięs to czemu by nie zabrać się za sery.
Ja tam kocham ser.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 8 miesiąc temu #22094 przez halina
Kahita, zajrzyj na strone Jakuba, tam jest wszystko poza mlekiem i dodatkowo przepisy. Intryguje mnie, że taki domowy ser można tak długo przetrzymywać i eksperymentować z dodatkami, np. pieprzu. :) Może spróbuję swoich sił w tej dziedzinie w czasie wakacji.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 7 miesiąc temu #22194 przez Jakub Krężel
Replied by Jakub Krężel on topic O:produkty ekologiczne, domowy tradycyjny ser
Kahita napisał:

Na aukcjach widziałam całe zestawy bakterii do robienia serów podpuszczki. I sobie myślę, że teraz jak mam trochę czasu spróbuję. Ostatnio próbowałam mięs to czemu by nie zabrać się za sery.
Ja tam kocham ser.


Nie chcę prowadzić czarnego "pseudomarketingu" ani "kryptoreklamy", itp. itd., ale chcę powiedzieć jedno - słyszałem, że część sprzedających na Allegro sprzedaje to, co zostało im z produkcji sera. Tzn. np. jeśli podpuszczka albo bakterie się przeterminują - wtedy wystawiają na Allegro. Nie wiem ile w tym prawdy, nie chcę nikogo oczerniać. Nie wiem też kto to sprzedaje. Proszę, spytaj się jednak lepiej sprzedającego przed zakupem skąd pochodzi dany towar i w jaki sposób jest transportowany oraz przechowywany.

U nas to wygląda tak, że składamy zapotrzebowanie bezpośrednio u producenta, którego jesteśmy dystrybutorem w Polsce; produkty są dopiero wtedy przygotowywane ("produkowane") i pakowane specjalnie dla nas; wysyłane są później kurierem lotniczym w specjalnym pojemniku trzymającym niską temperaturę. Gdy taka dostawa do nas dotrze, wkładamy od razu do chłodni i zamrażarki i tak przechowujemy.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena