× Zdrowe odżywianie

produkty ekologiczne, domowy tradycyjny ser

Więcej
9 lata 8 miesiąc temu #21758 przez Jakub Krężel
produkty ekologiczne, domowy tradycyjny ser was created by Jakub Krężel
Chciałbym pokazać Wam coś naprawdę wyjątkowego, niecodziennego i nietuzinkowego - domową produkcję sera! :)

Ja produkuję własne sery od jakiegoś czasu, jest to niesamowicie satysfakcjonujące hobby. Domowy ser można zrobić w każdym mieszkaniu, nie potrzebny jest profesjonalny sprzęt. Wystarczy mleko i kilka drobiazgów. Załączam kilka zdjęć moich serów:

Gouda:




Również Gouda:


Gouda pokryta woskiem serowarskim:


Ser Koryciński:


Moja lodówka: :D


Jeśli udało mi się zainteresować - pytajcie o cokolwiek, chętnie napiszę coś więcej. Zapraszam też na moją stronę www.serowar.pl która powstała niedawno - też możecie poczytać trochę o domowym serowarstwie. :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 8 miesiąc temu #21769 przez krycha
Ciekawa pasja. Ja do tej pory zajmowałam się domową produkcją napitków a z nabiału jedynie jogurtów. A jak długo przetrzymuje się taki domowy ser (rozumiem, ze bez konserwantów)? Można go robić z mleka ze sklepowej butelki czyli przynajmniej homogenizowanego, czy trzeba mieć mleko prosto od krowy?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 8 miesiąc temu #21772 przez Jakub Krężel
Replied by Jakub Krężel on topic O:produkty ekologiczne, domowy tradycyjny ser
Najlepsze jest mleko od krowy. Można jednak użyć z powodzeniem mleka np. z mlekomatu (w sumie to ono też jest od krowy, lista mlekomatów dostępna na www.serowar.pl ), można też użyć mleka sprzedawanego w sklepach z krótkim terminem ważności do przechowywania w lodówce - ono jest pasteryzowane w niższej temperaturze i też nadaje się doskonale do domowego serowarstwa.

Taki ser przechowywać można długo, zależy jednak od jego rodzaju. Niektóre sery powinny leżakować przed spożyciem - np. moja zawoskowana gouda leżakuje już pół roku, drugą, która podobny czas leżakowała ostatnio zjedliśmy ;)
Ser Koryciński może leżeć w lodówce nawet miesiąc - dwa. :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 8 miesiąc temu #21790 przez halina
Ser przechowywany pół roku?! To chyba jednak ma sporo konserwantów. A jaką temperaturę masz w tej swojej lodówce do przechowywania serów?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 8 miesiąc temu #21792 przez Jakub Krężel
Replied by Jakub Krężel on topic O:produkty ekologiczne, domowy tradycyjny ser
Halino, taki ser nie ma absolutnie żadnych konserwantów. :)
Zawoskowana Gouda leżakuje w temperaturze około 10 st. C. Proces dojrzewania Goudy może trwać nawet do 3 lat - im dłużej tym ser ma wyraźniejszy smak i aromat. Ser taki leżakuje zawoskowany specjalnym naturalnym spożywczym woskiem serowarskim, dzięki czemu oddzielony jest od otoczenia i patogenów w nim zawartych. 2-3 razy w ciągu tygodnia przewraca się go do góry nogami, aby nie zgnił.
Moje sery leżakują w piwnicy, jedynie latem w upalne dni muszę przenosić je do lodówki.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 8 miesiąc temu #21796 przez krycha
W takim razie ja zainteresuję się domową produkcją serów. :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 8 miesiąc temu #21797 przez Jakub Krężel
Replied by Jakub Krężel on topic O:produkty ekologiczne, domowy tradycyjny ser
Bardzo się cieszę! :) W razie czego pytaj śmiało.
Na pierwszy ser polecam Goudę. Jest dość prosta w produkcji, a przy jej warzeniu można "załapać" o co w tym wszystkim chodzi i nauczyć się podstawowych technik. Podrzucam link: http://serowar.pl/content.php?161-Gouda-przepis-polecamy-na-w%C5%82asny-pierwszy-ser!
:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena