×
Zdrowe odżywianie
kiełki
- alina
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 257
- Otrzymane podziękowania: 3
12 lata 10 miesiąc temu #7801
przez alina
Replied by alina on topic O:kiełki
A nie gorzkniał ci ten sezam? U mnie słabo rósł, tzn. wykiełkował na kilka milimetrów i stanął a jak dłużej trzymałam to zaczął gorzknieć a potem zaraz zaczęła pojawiać się pleśń.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- norcia
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Posty: 453
- Otrzymane podziękowania: 8
12 lata 10 miesiąc temu #7810
przez norcia
Replied by norcia on topic O:kiełki
Nie zauważyłam, żeby gorzkniał, ale może nie dałam mu szansy, bo za długo nie trzymałam. No i jadłam w mieszance z innymi kiełkami.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- agnicha
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 271
- Otrzymane podziękowania: 1
12 lata 10 miesiąc temu #7813
przez agnicha
Replied by agnicha on topic O:kiełki
alina napisał:
Plesn nie powinna siw pokazywac jesli bedziesz plukac nasiona przegotowana woda.
A nie gorzkniał ci ten sezam? U mnie słabo rósł, tzn. wykiełkował na kilka milimetrów i stanął a jak dłużej trzymałam to zaczął gorzknieć a potem zaraz zaczęła pojawiać się pleśń.
Plesn nie powinna siw pokazywac jesli bedziesz plukac nasiona przegotowana woda.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Zuzanna
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 534
- Otrzymane podziękowania: 1
12 lata 10 miesiąc temu #7863
przez Zuzanna
Replied by Zuzanna on topic O:kiełki
Polecam wam świetną (i jak zdrowa) sałatkę z kiełkami: kilka listków młodego mniszka, babki, pokrzywy i co tam jeszcze znajdziecie w ogrodzie drobno pokroić, do tego szczypiorek i natka pietruszki też drobno pokrojone no i różne kiełki. Zalać wszystko sosem jogurtowym albo kefirowym. Pycha! Może też być z sosem vinaigrette z dodatkiem jaja, ryby czy kurczaka i wtedy gotowy lunczyk do pracy.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Inka
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 234
- Otrzymane podziękowania: 4
12 lata 10 miesiąc temu #7882
przez Inka
Ciesz się życiem, póki możesz
Replied by Inka on topic O:kiełki
Ja dorzucilabym do tego jeszcze rzodkiewki.

Ciesz się życiem, póki możesz
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Zuzanna
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 534
- Otrzymane podziękowania: 1
12 lata 10 miesiąc temu #7895
przez Zuzanna
Replied by Zuzanna on topic O:kiełki
Oczywiście, zwłaszcza że dodadzą koloru.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Stefan
- Gość
-
10 lata 10 miesiąc temu #17310
przez Stefan
Replied by Stefan on topic O:kiełki
Cześć,
No właśnie, przeżywam ostatnio takie same rozterki.
Wysiewam kiełki od kilku miesięcy. Zacząłem od lucerny,
potem zdecydowałem się na brokuł.
Na początku było O.K.
Miesiąc temu kupiłem 20 torebek 20g nasion od Vita-Natura
przez internet. Data ważności 31.12.2012
Podobno produkt pochodzenia - Polska.
Niecała połowa nasion kiełkuje, reszta gnije, wydzielając
przykry zapach. Nie wiem,co robić.
Uświadomiono mnie, że jest coś takiego, jak siła kiełkowania.
Tylko co to ma współnego z rzetelnością producenta?
Stefan
No właśnie, przeżywam ostatnio takie same rozterki.
Wysiewam kiełki od kilku miesięcy. Zacząłem od lucerny,
potem zdecydowałem się na brokuł.
Na początku było O.K.
Miesiąc temu kupiłem 20 torebek 20g nasion od Vita-Natura
przez internet. Data ważności 31.12.2012
Podobno produkt pochodzenia - Polska.
Niecała połowa nasion kiełkuje, reszta gnije, wydzielając
przykry zapach. Nie wiem,co robić.
Uświadomiono mnie, że jest coś takiego, jak siła kiełkowania.
Tylko co to ma współnego z rzetelnością producenta?
Stefan
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: ewak, norcia