×
Zdrowe odżywianie
Co zdrowego do kawy?
- ICE_GIRL
-
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 88
- Otrzymane podziękowania: 1
6 lata 9 miesiąc temu #39986
przez ICE_GIRL
Replied by ICE_GIRL on topic Co zdrowego do kawy?
BATONIKI MUSLI WŁASNEJ ROBOTY 
Te akurat z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI
Składniki (na ok. 5 batoników):
2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki otrębów owsianych
1/3 szklanki orzechów laskowych
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1/2 szklanki suszonej żurawiny
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
3 łyżki brązowego cukru
Płatki owsiane, otręby, orzechy i ziarna słonecznika wrzucamy na suchą patelnię i prażymy do momentu aż nabiorą złocistej barwy. Na koniec dorzucamy żurawinę – mieszamy, przesypujemy całość do miski i odstawiamy. Miód, masło i brązowy cukier umieszczamy w garnuszku. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy jeszcze na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Wlewamy do miski z naszą zdrową mieszanką z płatkami owsianymi i starannie łączymy.
Tak przygotowaną masę przekładamy do prostokątnej formy (np. żaroodpornej do zapiekania), wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy (grubość batoników zależy już od Waszych indywidualnych upodobań). Na górę również kładziemy kawałek papieru do pieczenia, a następnie obciążamy masę jakimś cięższym przedmiotem (ja użyłam puszek z kukurydzą
). Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, by masa stwardniała. Po tym czasie możemy ją wyciągnąć i ostrym nożem pokroić w prostokątne batoniki (najlepiej masę wyciągnąć z formy – z łatwością zrobimy to dzięki użyciu papieru do pieczenia – i kroić na desce, a nie bezpośrednio w formie).
Smacznego!

Te akurat z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI
Składniki (na ok. 5 batoników):
2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki otrębów owsianych
1/3 szklanki orzechów laskowych
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1/2 szklanki suszonej żurawiny
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
3 łyżki brązowego cukru
Płatki owsiane, otręby, orzechy i ziarna słonecznika wrzucamy na suchą patelnię i prażymy do momentu aż nabiorą złocistej barwy. Na koniec dorzucamy żurawinę – mieszamy, przesypujemy całość do miski i odstawiamy. Miód, masło i brązowy cukier umieszczamy w garnuszku. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy jeszcze na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Wlewamy do miski z naszą zdrową mieszanką z płatkami owsianymi i starannie łączymy.
Tak przygotowaną masę przekładamy do prostokątnej formy (np. żaroodpornej do zapiekania), wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy (grubość batoników zależy już od Waszych indywidualnych upodobań). Na górę również kładziemy kawałek papieru do pieczenia, a następnie obciążamy masę jakimś cięższym przedmiotem (ja użyłam puszek z kukurydzą

Smacznego!
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- olkak
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 18
- Otrzymane podziękowania: 0
6 lata 9 miesiąc temu #39990
przez olkak
Replied by olkak on topic Co zdrowego do kawy?
Moze lepiej sprobuj slodzic herbate ksylitolem?to jest tez cukier ale zdrowy z brzozy.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- krycha
-
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 316
- Otrzymane podziękowania: 5
6 lata 9 miesiąc temu #40002
przez krycha
Replied by krycha on topic Co zdrowego do kawy?
Dzięki ICE_GIRL za przepis. Z pewnością go wykorzystam, już szykuję rodzynki, migdały i suszone jabłuszka własnej roboty.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- jagna
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 1965
- Otrzymane podziękowania: 8
6 lata 9 miesiąc temu #40024
przez jagna
Jagna
Replied by jagna on topic Co zdrowego do kawy?
Fajny przepis, dzięki. Jutro zabieram się za robotę. Tylko zastanawiam się czy miód musi być gotowany, bo wiadomo że wtedy traci wszystkie swoje właściwości odżywcze. Nie da się tego ominąć i dodawać go tuż przed wymieszaniem z płatkami. Tylko czy wtedy z masła gotowanego z cukrem nie wyjdzie karmel?

Jagna
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Gosia
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 111
- Otrzymane podziękowania: 0
6 lata 9 miesiąc temu #40027
przez Gosia
Cukier to cukier. Tak samo można powiedzieć, że normalny biały cukier jest zdrowy, bo z buraków.
Replied by Gosia on topic Co zdrowego do kawy?
olkak napisał: Moze lepiej sprobuj slodzic herbate ksylitolem?to jest tez cukier ale zdrowy z brzozy.
Cukier to cukier. Tak samo można powiedzieć, że normalny biały cukier jest zdrowy, bo z buraków.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Banieczka
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 51
- Otrzymane podziękowania: 1
6 lata 8 miesiąc temu #40307
przez Banieczka
Replied by Banieczka on topic Co zdrowego do kawy?
Ja do kawki lub herbatki uwielbiam domowy pudding z nasion chia 
Na chudym mleczku z odrobiną miodu żeby było słodkie i owocami

Na chudym mleczku z odrobiną miodu żeby było słodkie i owocami

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Melaa
- Wylogowany
- New Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 8
- Otrzymane podziękowania: 1
6 lata 8 miesiąc temu - 6 lata 8 miesiąc temu #40357
przez Melaa
Replied by Melaa on topic Co zdrowego do kawy?
A ja bym odradzała odstawić kawkę na rzecz białej herbaty. Ja wiem, że nikt z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki świeżo zaparzonej kawy, sama tak miałam. Jednak gdy dowiedziałam się o dużym niedoborze żelaza w moim organizmie - wiedziałam, że muszę ja odstawić i szukać alternatywy. Przyszła mi tutaj z pomocą biała herbata, która zawiera w sobie kofeinę i teinę,więc pobudza, a oprócz tego na miliony sposobów pozytywnie wpływa na zdrowie. Odsyłam do przeczytania i dowiedzenia się więcej: biomedical.pl/dieta-i-odzywianie/biala-herbata-6371.html.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: ewak, norcia