×
Zdrowe odżywianie
stewia zamiast cukru
- magda
-
Autor
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 281
- Otrzymane podziękowania: 4
11 lata 1 miesiąc temu #15913
przez magda
Replied by magda on topic O:stewia zamiast cukru
Halina, ale to przecież nie od cukru tak ciężko się czułaś tylko od innych składników ciast, przede wszystkim tłuszczu i jaj.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Ania
- Gość
-
11 lata 3 tygodni temu #16018
przez Ania
Replied by Ania on topic O:stewia zamiast cukru
Ja probowalam dodawac stewi do ciasta ale jak dla mnie to wyczuwa sie troche goryczki, zwykly cukier lepiej tu sie sprawdza. Ale w kawie stewia jest ok.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Camilla
-
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 59
- Otrzymane podziękowania: 0
11 lata 3 tygodni temu #16044
przez Camilla
Replied by Camilla on topic O:stewia zamiast cukru
Hmm ... myślę, że w pierniku taka goryczka mogłaby wyjść ciekawie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Inka
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 234
- Otrzymane podziękowania: 4
11 lata 2 tygodni temu #16061
przez Inka
Ciesz się życiem, póki możesz
Replied by Inka on topic O:stewia zamiast cukru
Tylko, że prawdziwy piernik czyli pieczony na miodzie nie wymaga dosładzania cukrem.
Ciesz się życiem, póki możesz
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- tomaso
- Gość
-
11 lata 2 tygodni temu #16086
przez tomaso
Replied by tomaso on topic O:stewia zamiast cukru
Witam Co do legalności Stewi to Komisja Europejska zgodziła się na używanie stewii jako słodzika w produktach spożywczych i napojach Więcej na:
http://finanse.wp.pl/kat,104124,title,Stewia-zatrzesie-rynkiem-cukru,wid,14015919,wiadomosc.html?ticaid=1dbd6&_ticrsn=3
Co do pieczenia ciasta to nie do każdego ciasta się nadaje np. drożdże nie wyrosną na Stewi wiec drożdżowe ciasta odpadają.
A w części ciast cukier nie jest tylko substancją słodzącą z cukru wytwarza się karmel który dodaje chrupkości ciastu. wiec może różnie wyjść ciasto
Pozdrawiam
http://finanse.wp.pl/kat,104124,title,Stewia-zatrzesie-rynkiem-cukru,wid,14015919,wiadomosc.html?ticaid=1dbd6&_ticrsn=3
Co do pieczenia ciasta to nie do każdego ciasta się nadaje np. drożdże nie wyrosną na Stewi wiec drożdżowe ciasta odpadają.
A w części ciast cukier nie jest tylko substancją słodzącą z cukru wytwarza się karmel który dodaje chrupkości ciastu. wiec może różnie wyjść ciasto

Pozdrawiam
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- magda
-
Autor
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 281
- Otrzymane podziękowania: 4
11 lata 2 tygodni temu #16101
przez magda
Replied by magda on topic O:stewia zamiast cukru
Czyli traktować stewię raczej jako słodzik. I stewia może być dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy nie mogą odzwyczaić się od słodzenia kawy czy herbaty.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- mariolka
- Gość
-
10 lata 9 miesiąc temu #17677
przez mariolka
Replied by mariolka on topic O:stewia zamiast cukru
A nie wiecie od czego zależy właściwość słodząca stewii? Ja mam już w doniczce stewie wysiana w ub,roku i jeszcze nie próbowałam ale wyczytałam że jej wartość słodząca jest od 200 do 400 razy większa niż cukru, I własnie codzi mi o to w jakich warunkach będzie 400 razy słodsza od cukru. Czy to zaezy od odmiany?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: ewak, norcia