× Zdrowe odżywianie

życie bez soli

  • Grażyna
  • Autor
  • Gość
  • Gość
11 lata 5 miesiąc temu #12272 przez Grażyna
Replied by Grażyna on topic O:życie bez soli
Macie rację dziewczyny, dzięki za rady. Zjadłam właśnie owsiankę a na drugie śniadanie będzie jajo na twardo z kiełkami. ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 5 miesiąc temu #12289 przez meg
Replied by meg on topic O:życie bez soli
Nie ma tego złego co .... Jeśli tak ciężko Ci się przyzwyczaić do jedzenia bez soli to oznacza, że solisz za dużo. Wykorzystaj więc te 4 miesiące na odzwyczajenia się od dosalania wszystkiego. Wyjdzie Ci to na dobre.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 5 miesiąc temu #12309 przez kinga
Replied by kinga on topic O:życie bez soli
A próbowałaś gotować na parze? Ja w ten sposób mocno ograniczyłam sól. Ziemniaki z wody bez soli są nie do przełknięcia, ale gotowane na parze już można zjeść, bo nie tracą sodu. Jeśli dużo solisz, to na początku będzie ci się wydawać, że są niedosolone, ale szybko przyzwyczaisz się. A w trakcie gotowania wrzuć na ziemniaczki sporo przypraw, ząbki czosnku, gałązki kopru itp. :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 5 miesiąc temu #12335 przez ann_a
Replied by ann_a on topic O:życie bez soli
Mniamek napisał:

chlebek możesz upiec sama w domu nie dodając soli :)
polecam przepisy na pyszny chlebek żytnio - pszenny

http://www.mniami.pl/przepis,3965,chleb-zytnio-pszenny,,9.html

albo grahamek (tu wspomniana jest sól, ale można ją pominąć) :)

http://www.mniami.pl/przepis,2769,chleb-graham,,4.html

A czy Ty piekłaś taki chleb zupełnie bez soli? W obu przepisach jest sól i jakoś nie wyobrażam sobie chleba bez soli. Ale może można wykombinować jakieś dodatki, które ją zastąpią? :S

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 5 miesiąc temu #12345 przez karolina
Replied by karolina on topic O:życie bez soli
Do wszystkiego można się przyzwyczaić, także do chleba bez soli. Tyle tylko, że trzeba go samej upiec. A piekąc bez soli trzeba dodać trochę mniej drożdży. Sól hamuje aktywność drożdży więc jeśli przepis przewiduje sól to automatycznie jest więcej drożdży.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 5 miesiąc temu #12355 przez Mniamek
Replied by Mniamek on topic O:życie bez soli
ja zawsze dodaję odrobinę soli, ale nie dużo. Jeśli całkiem zrezygnujesz z soli to można dosypać różne ziarenka, które wzbogacą smak, np słonecznik, pestki dyni itp. Powinno być równie smaczne ;)

www.mniami.pl moim zdaniem najlepsze przepisy!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Grażyna
  • Autor
  • Gość
  • Gość
11 lata 5 miesiąc temu #12376 przez Grażyna
Replied by Grażyna on topic O:życie bez soli
Pewnie macie rację, ale chyba z pieczenia chleba bez soli zrezygnuję, bo szkoda roboty gdy nie będzie smakował. Trudno, wytrzymam bez chleba jeszcze trochę. Ale może upiekę ciasto drożdżowe i będę je jadła z dżemem, wtedy nie zauważę braku soli. :) Byle do sierpnia, dam radę!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena