× Zdrowe odżywianie

życie bez soli

Więcej
11 lata 4 miesiąc temu #12601 przez felicja
Replied by felicja on topic O:życie bez soli
Ciekawe ... gdzie o tym czytałaś?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 4 miesiąc temu #12620 przez magda
Replied by magda on topic O:życie bez soli
Na onet.pl, cytuję:

Ograniczenie spożycia soli nie chroni przed nadciśnieniem tętniczym krwi. Wręcz odwrotnie: osoby na diecie małosolnej częściej umierają na zawały serca i udary mózgu - wykazały zaskakujące badania belgijskich naukowców.

Specjaliści od wielu lat przekonują, by zmniejszyć spożycie soli. W Polsce zaleca się, by jeść nie więcej niż 5 g chlorku sodu dziennie. Najnowsze zalecenia amerykańskie ze stycznia 2011 r. sugerują nawet, żeby jeszcze bardziej ograniczyć jej spożycie, bo im mniej soli, tym lepiej.

Zaprzeczają temu najnowsze badania. - Nasze ustalenia nie popierają rekomendacji dążących do zmniejszenia spożycia soli w całej populacji - twierdzi prof. Jan Staessen z uniwersytetu w Leuven w Belgii na łamach "The Journal of the American Medical Association".


Belgijski uczony powołuje się na dane jakie uzyskał z dwóch badań, którymi objęto 3 681 Europejczyków. Gdy je rozpoczęto, żadna z obserwowanych osób nie cierpiała na choroby sercowo-naczyniowe. Dwie trzecie z nich nie miało też nadciśnienia. Uczestników badań, które trwały 8 lat, podzielono na trzy grupy. W jednej byli ci, którzy spożywali jedynie 2,5 g soli dziennie, w drugiej natomiast znalazły się osoby, których dieta zawierała 3,9 g tego artykułu. Trzecią grupę stanowiły ludzie spożywający najwięcej, bo 6 g soli dziennie.

U wszystkich osób sprawdzano poziom spożycia soli za pośrednictwem analizy moczu na zawartość sodu. Takie badanie jest bardziej miarodajne, gdyż lepiej pozwala określić ile faktycznie spożywamy soli. Jej ilość w diecie zależy bowiem nie tylko od tego jak często solimy potrawy, ale również od jej zawartości w gotowych produktach.

Wyniki tych obserwacji zaprzeczają powszechnie przyjętym ustaleniom. Po ośmiu latach obserwacji u co czwartej osoby, która nie miała nadciśnienia, rozwinęło się ta choroba. Ale częściej wcale nie chorowali ci, którzy spożywali najwięcej soli. Wprawdzie stwierdzono u nich nieco większe niż na początku badań ciśnienie rozkurczowe, ale nadal było ono prawidłowe. Większe spożycie soli o każde 2,5 g skutkowało jedynie wzrostem ciśnienia krwi o 1,71 mmHg, co nie ma wpływu na stan zdrowia.

Najbardziej zaskakujące jest, że najwięcej zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych zauważono wśród tych osób, które spożywały mniej soli (2,5 g dziennie). W tej grupie zmarło 50 osób. W drugiej grupie odnotowano 24 zgony, a w tej, w której spożywano najwięcej soli, było zaledwie 10 przypadków śmiertelnych.

Prof. Staessen twierdzi, że dietę małosolną można zalecać jedynie osobom, które cierpią już na nadciśnienie i mają kłopoty z sercem lub wcześniej chorowały z tego powodu. U ludzi zdrowych zmniejszenie spożycia soli nie ma większego znaczenia.

Wyniki badań belgijskiego specjalisty wspiera dr Micheal Alderman z Albert Einstein College of Medicine, wydawca poświęconego nadciśnieniu pisma "American Journal of Hypertension". Jego zdaniem, literatura naukowa w kwestii wpływu soli na nadciśnienie wcale nie jest jednoznaczna. Uczony podaje przykład własnych badań sugerujących, że nawet u osób, które chorowały na nadciśnienie, wprowadzenie diety małosolnej powodowano zwiększenie zgonów. Jego zdaniem, spożycie soli zwiększa oporność organizmu na działanie insuliny, co doprowadza z kolei do cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych.

Dr Aderman uważa, że niemal wszystkie badania dotyczące wpływu soli na zdrowie mają jakieś wady i dlatego nie są w pełni miarodajne. Inni badacze uważają, że wadliwe są badania prof. Staessena. Dr Peter Briss w wypowiedzi dla "New York Timesa" stwierdził, że belgijski uczony uwzględnił w nich głównie ludzi młodych, których średnia wieku nie przekraczała 40 lat.

Dodatkową trudnością jest to, że niektóre osoby są odporne na nadmiar soli w organizmie i nie cierpią z tego powodu na nadciśnienie. Ale aż 60-70 proc. społeczeństwa nie toleruje większej jej ilości we krwi.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 4 miesiąc temu #12636 przez felicja
Replied by felicja on topic O:życie bez soli
Ciekawe ... ale nie wynika z tego, że u osób z nadciśnieniem ograniczenie soli nie obniży nadciśnienia. Poza tym zwróć uwagę na ostatnie zdanie ... niektórzy są odporni na nadmiar soli, ale większość ludzi nie toleruje nadmiaru soli.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 4 miesiąc temu #12645 przez atuiza
Replied by atuiza on topic O:życie bez soli
Sól od dawna miała ogromne znaczenie w kuchni. Ale odkąd mamy w sklepach tyle różnych przypraw i świeże zioła pod ręką to sól, która nie jest zdrowa można zastępować czymś innym. Np.dodanie bazylii zamiast soli do sałatki da nam inny, równie świetny smak. Także warto zmienić nawyki, tym bardziej ze służą one tylko zdrowiu. :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • bronia
  • Autor
  • Gość
  • Gość
11 lata 4 miesiąc temu #12674 przez bronia
Replied by bronia on topic O:życie bez soli
atuiza napisał:

Np.dodanie bazylii zamiast soli do sałatki da nam inny, równie świetny smak.

Zgadzam się z Tobą, ale smak będzie nie RÓWNIE świetny, co znacznie lepszy, trzeba tylko odzwyczaić się od słonego. Ja kiedys duzo soliłam i nie odrózniałam wielu smaków a teraz jest inaczej, sole minimalnie i delektuję się przeróżnymi smakami, które dopiero teraz odbieram. :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 4 miesiąc temu #12724 przez alina
Replied by alina on topic O:życie bez soli
A propos artykułu na temat soli i nadciśnienia. Ograniczenie soli jednak obniża nadciśnienie, także u młodych ludzi, nie chorujących na serce. Moja siostra też miała nadciśnienie w ciąży (tylko w ciąży, przedtem i potem było normalne) i jak odstawiła kompletnie sól to ciśnienie wróciło do normy. ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 4 miesiąc temu #12757 przez zielona
Replied by zielona on topic O:życie bez soli
Pewnie, że obniża, może nie zapobiega, ale istniejące nadciśnienie obniża.

zielona jestem...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena