Okresowy post
- Tadeusz
-
Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
-
- Otrzymane podziękowania: 11
jagna napisał: Stłuszczenie wątoby to pierwszy krok do marskości więc rzeczywiście powinieneś coś z tym zrobić.
A jednak tu tez zawitalas

Ty mnie nie strasz, no ale tych krokow to chyba jeszcze z 9 pozostalo do marskosci..Myslalem ,ze moje zatluszczenie nie grozne, bo juz tyle lat...Dlatego zaczynam od niedzieli post przerywany, od mi nieco odtlusci watrobe ?
Nie wydawaj duszy swej smutkowi ani nie drecz siebie myslami.
(Madrosc Strycha)
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- kamilka
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
- Otrzymane podziękowania: 9
- Tadeusz
-
Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
-
kamilka napisał: A biopsję wątroby czy fibroskan robiłeś? No i badanie na przeciwciała HBV i HCV. Te choroby rozwijają się bardzo powoli i często mija kilkadziesiąt lat zanim pojawią się objawy, ale wtedy jest już marskość.
Mysle, ze nie jest u mnie az tak zle. Genetycznie nikt nie mial nigdy problemow z watroba, ale zla dieta mozna sie czegos tez nabawic po wielu latach, takze z pewnoscia Kami masz racje. Brun sie wscieka, ze na urlopach to jem "tony" miesa..
Ale jak mozna jesc ile sie chce a tak smakuje to nie bede jadl kartofli i nic wiecej

Przyzwyczailem sie takze do lodow czy to zima ...Przez okragly rok...Po 1-2 dziennie. Pamietam byly w PL takie lody kasate w wafelku trzykolorowe, tutaj je wcinam na okraglo, chyba troche kalori jest

Z 20 lat temu mi robili badanie Ultraschall i powiedziala mi ze mam zatluszczona...Po polsku pewnie inna nazwa, brzuch nasmaruja zelatyna i jezdza sobie po nim patrzac w ekran...
Ale Kami jak cos sie zaczelo juz nawet przed laty to od 1.07 (jutra) zaczynam te diete 1+2...i cofnie sie wszystko...
Tyle dni w ciagu chocby miesiaca po jednym dniu nic nie jesc to MUSI byc samo zdrowie

(Madrosc Strycha)
- kamilka
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
- Otrzymane podziękowania: 9
- Tadeusz
-
Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
-
kamilka napisał: Czyli 20 lat temu robiłeś usg i nic więcej? Jeśli już wtedy wyszło ci stłuszczenie to nie powinieneś tak tego zostawić. Glodówki głodówkami ale to nie wszystko, zwłaszcza gdy próby wątrobowe też są zawyżone. I nie można zwalać winy na all inklusiv w czasie urlopu.
Wolny mam tu w pracy internet, ale w koncu otworzyl po 30 min...
Ach to sie nazywa usg...dobrze wiedziec juz to i slyszalem kiedys. Jasne, ze nie winne urlopy choc czlek sobie wiecej pozwoli, to krotki okres.
Z tym ,ze nie mozna tego tak zostawiac to pewnie masz racje, ale u nas to juz tak jest w rodzinie, ze do lekarza to wolami... a nie zaciagniesz. Wyjatek to bole nie do wytrzymania lub utrata przytomnosci- Karetka

Moj tata, to obzarciuch byl zawsze i tez podejrzewam ,ze mial zawsze prawie stluszczona...pewnie nie badal nie wie ??
Byc moze genetycznie te watroby mamy dosc mocne choc stluszczone, bo nie bylo w rodzinie nigdy problemow.
Ale zaczalem od dzis glodowke, co trzeci dzien bez jedzenia to i watrobka sie pocieszy, ze nagle trucizn nie musi przyjmowac...Chyba bedzie dosc korzystne Kami?
Jak cos mi sie pogorszy z nia to obiecuje napisze tutaj na pewno, ze dobrze radzilas,a bylem niepowazny..Uff - Odpukuje

(Madrosc Strycha)
- justyna
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
- Otrzymane podziękowania: 6
- Tadeusz
-
Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
-
justyna napisał: Do tego postu może jeszcze jakieś ziółka oczyszczające?
Justi moja droga kolezanko ciesze sie ze dalas znak zycia. A jednak zyjesz

Juz sie martwilem...
Wczorajszy dzien tylko o wodzie i rano zielonej herbacie minal super..nie myslalem o jedzeniu. Pewnie nastawienie psychiczne poszlo b..latwo super rytm 1+2..
Moja Brun zaciagnela w pracy opini lekarza o moim zawyzeniu o jeden..watroby ale nie ma najmniejszych powodow do zmartwien..to jeszcze jakby norma..tylko kontrolowac co 3 miesiaca..
Aha i ziola nie sa dobre na watrobe..Trzy rzeczy sa wazne: nie jesc tlusto , cukier ograniczyc i duzo pic pomaga jej dobrze funkcjonowac..po lilku miesiacach tej diety to i zniknie pewnie czesc zatluszczenia u mnie ?

(Madrosc Strycha)