× Diety

Dieta uboga w skrobię i słodycze łagodzi zmiany

Więcej
12 lata 9 miesiąc temu #1465 przez viola88viola
Ograniczenie słodyczy i produktów skrobiowych w diecie może łagodzić zmiany trądzikowe - wynika z najnowszych badań australijskich, o których informuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition".

Wcześniejsze doniesienia naukowe sugerowały, że skład diety może mieć wpływ na powstawanie zmian trądzikowych. Najlepiej udokumentowano związek między skłonnością do trądziku a dietą bogatą w skrobię, np. ziemniaki, banany, biały chleb i inne przetwory z wysoko przetworzonej mąki oraz w słodycze. Są to produkty o wysokim indeksie glikemicznym, co oznacza, że po ich spożyciu w naszej krwi szybko rośnie poziom glukozy.

Z dotychczasowych badań wynika, że ten rodzaj diety, określanej jako dieta o wysokim indeksie glikemicznym, przyczynia się do tycia oraz do spadku wrażliwości naszych tkanek na insulinę, hormon odpowiedzialny za metabolizm glukozy.

Dzieje się tak, gdyż nagły skok w stężeniu glukozy pociąga za sobą wydzielanie większych ilości insuliny. Ta działając na komórki, głównie wątroby i mięśni, reguluje przyswajanie glukozy. Po dłuższym okresie stosowania diety o wysokim indeksie glikemicznym nasze tkanki wymagają coraz wyższych dawek insuliny, by móc reagować na ten hormon. Jest to mechanizm prowadzący do rozwoju cukrzycy typu II. Wydaje się również, że wysokie stężenia insuliny we krwi mają związek ze skłonnością do trądziku.

Inaczej jest w przypadku produktów z pełnego ziarna zbóż, roślin strączkowych oraz wielu innych warzyw, czy owoców, które po spożyciu nie przekształcają się tak szybko w glukozę i powodują stopniowy wzrost jej stężenia.

Aby sprawdzić wpływ diety o niskim indeksie glikemicznym na objawy trądziku naukowcy pod kierunkiem dr Robyn N. Smith z RMIT University w Melbourne przebadali 43 mężczyzn od 15. do 25. roku życia. Losowo wybrano, osoby które przez 12 tygodni miały stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym, a które zostaną przy zwykłej diecie. Dieta o niskim wskaźniku glikemicznym dostarczała w tym przypadku 25 proc. energii z białek, a 45 proc. energii z węglowodanów złożonych, które po spożyciu powodują stopniowy wzrost poziomu glukozy we krwi.

Okazało się, że zmiany trądzikowe znacznie łagodniały u osób stosujących dietę o niskim wskaźniku glikemicznym, w porównaniu z grupą na diecie tradycyjnej. Oprócz tego dieta, która nie powodowała nagłych skoków glukozy, prowadziła do większego spadku masy ciała i zwiększała wrażliwość na insulinę.
__________________

Violka

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 8 miesiąc temu #1789 przez alina
znowu jedz warzywa, owoce i razowiec .... to już robi się nudne

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 8 miesiąc temu #1795 przez wera
To ciekawe, zawsze wiedzialam, że czekoloada jest niewskazana przy trądziku, ale że jeszcze nie można jeść za dużo skrobii, to dla mnie nowość.:S

Jedna pompka to za mało.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • mariolka
  • Gość
  • Gość
12 lata 1 miesiąc temu #4312 przez mariolka
viola88viola napisał:

Okazało się, że zmiany trądzikowe znacznie łagodniały u osób stosujących dietę o niskim wskaźniku glikemicznym, w porównaniu z grupą na diecie tradycyjnej. Oprócz tego dieta, która nie powodowała nagłych skoków glukozy, prowadziła do większego spadku masy ciała i zwiększała wrażliwość na insulinę.
[/quote]
U mnie niestety to nie dziala ... od kilku miesiecy zwracam uwage na indeks glikemiczny ale nie ma to zadnego wplywu na tradzik:(

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • gaga
  • Gość
  • Gość
10 lata 8 miesiąc temu #10616 przez gaga
a ja jem duzo czekolady i wogole slodyczy i nie mam sladu tradziku. wprost przeciwnie mam sucha skore.B)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 8 miesiąc temu #10629 przez jagna
Nikt chyba nie mówi, że czekolada wywołuje trądzik. Tyle tylko, że potęguje już istniejący.;)

Jagna

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • agata
  • Gość
  • Gość
10 lata 8 miesiąc temu #10649 przez agata
nie potęguje, tylko MOŻE potęgować, a to różnica, może drobna, a jednak ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: barbkarolina
Zasilane przez Forum Kunena