×
Diety
Dieta uboga w skrobię i słodycze łagodzi zmiany
- viola88viola
-
Autor
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 34
- Otrzymane podziękowania: 1
14 lata 3 miesiąc temu #1465
przez viola88viola
Dieta uboga w skrobię i słodycze łagodzi zmiany was created by viola88viola
Ograniczenie słodyczy i produktów skrobiowych w diecie może łagodzić zmiany trądzikowe - wynika z najnowszych badań australijskich, o których informuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition".
Wcześniejsze doniesienia naukowe sugerowały, że skład diety może mieć wpływ na powstawanie zmian trądzikowych. Najlepiej udokumentowano związek między skłonnością do trądziku a dietą bogatą w skrobię, np. ziemniaki, banany, biały chleb i inne przetwory z wysoko przetworzonej mąki oraz w słodycze. Są to produkty o wysokim indeksie glikemicznym, co oznacza, że po ich spożyciu w naszej krwi szybko rośnie poziom glukozy.
Z dotychczasowych badań wynika, że ten rodzaj diety, określanej jako dieta o wysokim indeksie glikemicznym, przyczynia się do tycia oraz do spadku wrażliwości naszych tkanek na insulinę, hormon odpowiedzialny za metabolizm glukozy.
Dzieje się tak, gdyż nagły skok w stężeniu glukozy pociąga za sobą wydzielanie większych ilości insuliny. Ta działając na komórki, głównie wątroby i mięśni, reguluje przyswajanie glukozy. Po dłuższym okresie stosowania diety o wysokim indeksie glikemicznym nasze tkanki wymagają coraz wyższych dawek insuliny, by móc reagować na ten hormon. Jest to mechanizm prowadzący do rozwoju cukrzycy typu II. Wydaje się również, że wysokie stężenia insuliny we krwi mają związek ze skłonnością do trądziku.
Inaczej jest w przypadku produktów z pełnego ziarna zbóż, roślin strączkowych oraz wielu innych warzyw, czy owoców, które po spożyciu nie przekształcają się tak szybko w glukozę i powodują stopniowy wzrost jej stężenia.
Aby sprawdzić wpływ diety o niskim indeksie glikemicznym na objawy trądziku naukowcy pod kierunkiem dr Robyn N. Smith z RMIT University w Melbourne przebadali 43 mężczyzn od 15. do 25. roku życia. Losowo wybrano, osoby które przez 12 tygodni miały stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym, a które zostaną przy zwykłej diecie. Dieta o niskim wskaźniku glikemicznym dostarczała w tym przypadku 25 proc. energii z białek, a 45 proc. energii z węglowodanów złożonych, które po spożyciu powodują stopniowy wzrost poziomu glukozy we krwi.
Okazało się, że zmiany trądzikowe znacznie łagodniały u osób stosujących dietę o niskim wskaźniku glikemicznym, w porównaniu z grupą na diecie tradycyjnej. Oprócz tego dieta, która nie powodowała nagłych skoków glukozy, prowadziła do większego spadku masy ciała i zwiększała wrażliwość na insulinę.
__________________
Wcześniejsze doniesienia naukowe sugerowały, że skład diety może mieć wpływ na powstawanie zmian trądzikowych. Najlepiej udokumentowano związek między skłonnością do trądziku a dietą bogatą w skrobię, np. ziemniaki, banany, biały chleb i inne przetwory z wysoko przetworzonej mąki oraz w słodycze. Są to produkty o wysokim indeksie glikemicznym, co oznacza, że po ich spożyciu w naszej krwi szybko rośnie poziom glukozy.
Z dotychczasowych badań wynika, że ten rodzaj diety, określanej jako dieta o wysokim indeksie glikemicznym, przyczynia się do tycia oraz do spadku wrażliwości naszych tkanek na insulinę, hormon odpowiedzialny za metabolizm glukozy.
Dzieje się tak, gdyż nagły skok w stężeniu glukozy pociąga za sobą wydzielanie większych ilości insuliny. Ta działając na komórki, głównie wątroby i mięśni, reguluje przyswajanie glukozy. Po dłuższym okresie stosowania diety o wysokim indeksie glikemicznym nasze tkanki wymagają coraz wyższych dawek insuliny, by móc reagować na ten hormon. Jest to mechanizm prowadzący do rozwoju cukrzycy typu II. Wydaje się również, że wysokie stężenia insuliny we krwi mają związek ze skłonnością do trądziku.
Inaczej jest w przypadku produktów z pełnego ziarna zbóż, roślin strączkowych oraz wielu innych warzyw, czy owoców, które po spożyciu nie przekształcają się tak szybko w glukozę i powodują stopniowy wzrost jej stężenia.
Aby sprawdzić wpływ diety o niskim indeksie glikemicznym na objawy trądziku naukowcy pod kierunkiem dr Robyn N. Smith z RMIT University w Melbourne przebadali 43 mężczyzn od 15. do 25. roku życia. Losowo wybrano, osoby które przez 12 tygodni miały stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym, a które zostaną przy zwykłej diecie. Dieta o niskim wskaźniku glikemicznym dostarczała w tym przypadku 25 proc. energii z białek, a 45 proc. energii z węglowodanów złożonych, które po spożyciu powodują stopniowy wzrost poziomu glukozy we krwi.
Okazało się, że zmiany trądzikowe znacznie łagodniały u osób stosujących dietę o niskim wskaźniku glikemicznym, w porównaniu z grupą na diecie tradycyjnej. Oprócz tego dieta, która nie powodowała nagłych skoków glukozy, prowadziła do większego spadku masy ciała i zwiększała wrażliwość na insulinę.
__________________
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- alina
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 257
- Otrzymane podziękowania: 3
14 lata 2 miesiąc temu #1789
przez alina
Replied by alina on topic O:Dieta uboga w skrobię i słodycze łagodzi zmiany
znowu jedz warzywa, owoce i razowiec .... to już robi się nudne
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- wera
-
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 63
- Otrzymane podziękowania: 0
14 lata 2 miesiąc temu #1795
przez wera
Replied by wera on topic O:Dieta uboga w skrobię i słodycze łagodzi zmiany
To ciekawe, zawsze wiedzialam, że czekoloada jest niewskazana przy trądziku, ale że jeszcze nie można jeść za dużo skrobii, to dla mnie nowość.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- mariolka
- Gość
-
13 lata 7 miesiąc temu #4312
przez mariolka
Replied by mariolka on topic O:Dieta uboga w skrobię i słodycze łagodzi zmiany
viola88viola napisał:
Okazało się, że zmiany trądzikowe znacznie łagodniały u osób stosujących dietę o niskim wskaźniku glikemicznym, w porównaniu z grupą na diecie tradycyjnej. Oprócz tego dieta, która nie powodowała nagłych skoków glukozy, prowadziła do większego spadku masy ciała i zwiększała wrażliwość na insulinę.
[/quote]
U mnie niestety to nie dziala ... od kilku miesiecy zwracam uwage na indeks glikemiczny ale nie ma to zadnego wplywu na tradzik:(
Okazało się, że zmiany trądzikowe znacznie łagodniały u osób stosujących dietę o niskim wskaźniku glikemicznym, w porównaniu z grupą na diecie tradycyjnej. Oprócz tego dieta, która nie powodowała nagłych skoków glukozy, prowadziła do większego spadku masy ciała i zwiększała wrażliwość na insulinę.
[/quote]
U mnie niestety to nie dziala ... od kilku miesiecy zwracam uwage na indeks glikemiczny ale nie ma to zadnego wplywu na tradzik:(
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- gaga
- Gość
-
12 lata 2 miesiąc temu #10616
przez gaga
Replied by gaga on topic O:Dieta uboga w skrobię i słodycze łagodzi zmiany
a ja jem duzo czekolady i wogole slodyczy i nie mam sladu tradziku. wprost przeciwnie mam sucha skore.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- jagna
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 1965
- Otrzymane podziękowania: 8
12 lata 2 miesiąc temu #10629
przez jagna
Jagna
Replied by jagna on topic O:Dieta uboga w skrobię i słodycze łagodzi zmiany
Nikt chyba nie mówi, że czekolada wywołuje trądzik. Tyle tylko, że potęguje już istniejący.

Jagna
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- agata
- Gość
-
12 lata 2 miesiąc temu #10649
przez agata
Replied by agata on topic O:Dieta uboga w skrobię i słodycze łagodzi zmiany
nie potęguje, tylko MOŻE potęgować, a to różnica, może drobna, a jednak

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: barb, karolina