Domowe nalewki ziołowe
- audrey
- Wylogowany
- Junior Member
-
- Posty: 22
- Otrzymane podziękowania: 0
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- meg
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Posty: 1057
- Otrzymane podziękowania: 16
No i to byłoby wytłumaczenie. Dzięki za info Audrey.Natknełam sie jeszcze na taką informacje na temat bzu: We wszystkich częsciach swiezej rosliny wystepuje zwiazek- glikozyd sambunigryna, posiadajacy własciwosci toksyczne, powodujacy uczucie mdłosci i wymioty. Glikozyd ten roskłada sie jednak podczas suszenia i gotowania, wiec spozywanie przetworzonego surowca jest bezpieczne. Pewnie dlatego przetwory na alkoholu z owocow sa niebezpieczne dla zdrowia.
Ale tak myślę sobie, jeśli ten glikozyd rozkłada się w wysokiej temperaturze czyli np. w pasteryzowanych sokach, to mozna chyba robić nalewkę na takim soku ...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- audrey
- Wylogowany
- Junior Member
-
- Posty: 22
- Otrzymane podziękowania: 0
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- paula321
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Posty: 319
- Otrzymane podziękowania: 4

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- kamilka
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
- Posty: 819
- Otrzymane podziękowania: 9
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- karolina
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Posty: 678
- Otrzymane podziękowania: 18
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- barb
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Posty: 304
- Otrzymane podziękowania: 3
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.