×
Ziołolecznictwo
pokrzywa na surowo?
- rybka
-
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 335
- Otrzymane podziękowania: 3
13 lata 7 miesiąc temu #1792
przez rybka
Replied by rybka on topic O:pokrzywa na surowo?
ususz ją szybko zanim przymrozek jej nie zetnie, bo wtedy już po ptokach, na nic się nie nada
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- dominika
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 627
- Otrzymane podziękowania: 4
13 lata 2 miesiąc temu #3788
przez dominika
Replied by dominika on topic O:pokrzywa na surowo?
ewak napisał:
Z artykułu o jadalnych chwastach wynika, że nie powinno się jeść pokrzywy na surowo, bo ma jakieś trujące związki.Czytałam przepis na wiosenną kurację odtruwającą, ale mam pewne wątpliwości. Czy rzeczywiście pokrzywę można jeść na surowo?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- renia77
-
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 312
- Otrzymane podziękowania: 6
13 lata 2 miesiąc temu #3804
przez renia77
Replied by renia77 on topic O:pokrzywa na surowo?
W ubiegłym sezonie poszalałam trochę z pokrzywą, nie dość że jadłam ją jak była młoda to jeszcze mnóstwo naszuszyłam i piłam w mieszankach przez całą zimę. Teraz przymierzam się do suszenia świeżej ale naszły mnie wątpliwości czy nie przesadzam. Nie wiecie czy takie ciągłe popijanie herbatek z pokrzyweą nie jest przypadkiem szkodliwe na dłuższą metę?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- zenek
- Gość
-
13 lata 1 miesiąc temu #4103
przez zenek
Replied by zenek on topic O:pokrzywa na surowo?
heh spox jedz pokrzywy na surowo ino przed jedzeniem je chwyc do reki i zmecz to naczy tak gniec i po chwili jedz nie oparzy

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- dominika
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 627
- Otrzymane podziękowania: 4
13 lata 1 miesiąc temu #4104
przez dominika
Replied by dominika on topic O:pokrzywa na surowo?
Hmm ... może i nie będzie parzyć, ale
tu
pisze, że włoski pokrzywy mają jakąś substancję trującą, która rozkłada się dopiero w temp. 85 stopni, więc trzeba ją najpierw sparzyć.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: barb, karolina