×
Ziołolecznictwo
Domowe nalewki ziołowe
- olga
- Gość
-
13 lata 7 miesiąc temu #900
przez olga
Replied by olga on topic O:Domowe nalewki ziołowe
paula321 napisał:
Nie tylko na rany. Kolega złamał sobie palec u nogi. Nie chciał gipsu, bo nie mógłby jeździć z nim samochodem. Smarował palec tylko nalewką żywokostową, ból minął i mógł normalnie chodzić. W ogóle żywokost jest doskonały na wszelkiego rodzaju stłuczenia.Ja robię regularnie nalewkę z korzenia żywokostu. Doskonała na trudno gojące się rany, ropnie itp.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- karolina
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Posty: 678
- Otrzymane podziękowania: 18
13 lata 7 miesiąc temu #904
przez karolina
Replied by karolina on topic O:Domowe wina
A może wino z owoców dzikiej róży. Owoce trzeba oczyścić z pestek i włosków, bo inaczej wino może mieć nieprzyjemny posmak goryczy. Najlepsze są owoce po przemrożeniu, bo łatwiej puszczają sok, ale niestety takie owoce trudno czyścić.
Jeden z przepisów na pół-słodkie wino średniej mocy:
2,5kg świeżej dzikiej róży zalać należy 6l letniej wody w dużym garnku lub wiadrze. Dodać przygotowaną wcześniej matkę drożdżową (Madera, Tokaj)i 4g pożywki. Pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Kilka razy dziennie dobrze wymieszać. Po dwóch dniach przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić. W tej drugiej wodzie rozpuścić 2,8kg cukru i dodać do moszczu w baniaku na 2-3 raty.
Jeden z przepisów na pół-słodkie wino średniej mocy:
2,5kg świeżej dzikiej róży zalać należy 6l letniej wody w dużym garnku lub wiadrze. Dodać przygotowaną wcześniej matkę drożdżową (Madera, Tokaj)i 4g pożywki. Pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Kilka razy dziennie dobrze wymieszać. Po dwóch dniach przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić. W tej drugiej wodzie rozpuścić 2,8kg cukru i dodać do moszczu w baniaku na 2-3 raty.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- kinga
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 776
- Otrzymane podziękowania: 4
13 lata 7 miesiąc temu #916
przez kinga
Replied by kinga on topic O: ziołowe nalewki
Proponuję odtruwającą nalewkę na korzeniu mniszka. Moja ciotka kiedyś ją robiła i dała mi trochę na próbę. Nie jest smaczna, no ale nie pije się jej dla przyjemności. A zawsze gotowa pod ręką, nie trzeba bawić się w parzenie ziółek.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- norcia
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Posty: 453
- Otrzymane podziękowania: 8
13 lata 7 miesiąc temu #936
przez norcia
Replied by norcia on topic O: ziołowe nalewki
Przeczytałam przed chwilą artykuł o nalewce chrzanowej i chciałabym ją zrobić dla mojej matki, która cierpi na ischias. Czy ktoś wie, gdzie można dostać płatki kamfory?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- amanda
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 265
- Otrzymane podziękowania: 5
13 lata 7 miesiąc temu #939
przez amanda
Replied by amanda on topic O: ziołowe nalewki
Popytaj w aptekach, ale może być trudno. Zobacz tutaj: http://www.luskiewnik.pl/blog/?p=174
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- anka
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 665
- Otrzymane podziękowania: 10
13 lata 7 miesiąc temu #949
przez anka
Replied by anka on topic O: ziołowe nalewki
Mój brat robi różne wina domowe i nalewki. Kiedyś zrobił wino z owoców czarnego bzu. Było dobre ale dosyć ciężkie. Trzeba je raczej mieszać z innymi lżejszymi.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- jagoda
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 1745
- Otrzymane podziękowania: 16
13 lata 7 miesiąc temu #973
przez jagoda
Replied by jagoda on topic O: ziołowe nalewki
A ja właśnie zalałam winem chrzan wg przepisu vanessy. Nie byłam pewna jakie wino do tego użyć i zalałam chrzan białym wytrawnym. Ciekawe co z tego wyjdzie.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: barb, karolina