Ziołolecznictwo
Domowe nalewki ziołowe
- ruda
-
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
13 lata 9 miesiąc temu - 13 lata 9 miesiąc temu #841
przez ruda
Replied by ruda on topic O:lecznicze wina
Dostałam butelkę "maliniaka" czyli nalewki a może raczej likieru malinowego. Jest pyszny, słodki i baaardzo mocny. Miał być na lekarstwo na przeziębienia, ale nie wiem czy utrzyma się do okresu jesiennych infekcji.
Jeśli ktoś zainteresowany to zapytam darczyńcę o przepis. Ja nie mam malin, więc raczej nie będę robić.
Jeśli ktoś zainteresowany to zapytam darczyńcę o przepis. Ja nie mam malin, więc raczej nie będę robić.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- zuzaa
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 7
13 lata 9 miesiąc temu #851
przez zuzaa
Nie przemęczaj się! Jutro też jest dzień.
Replied by zuzaa on topic O:lecznicze wina
Jestem zainteresowana przepisem na maliniak. Świeżych malin w tej chwili nie mam, ale sporo ich namroziłam, więc może zrobiłabym na próbę.
Nie przemęczaj się! Jutro też jest dzień.
- ruda
-
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
13 lata 9 miesiąc temu #857
przez ruda
Replied by ruda on topic O:lecznicze wina
ok, za tydzień będę widzieć się z łaskawcą i zapytam o przepis, zaglądaj tu więc.
- wiesniaczka
- Gość
-
13 lata 9 miesiąc temu #869
przez wiesniaczka
Replied by wiesniaczka on topic O:lecznicze wina
A ja co roku robię nalewki z głogu na wzmocnienie serca. W tym roku przymierzam się dodatkowo do nalewki ze skrzypu, jeśli ktoś z was robi ją to proszę o przepis.
- alina
- Gość
-
13 lata 8 miesiąc temu #880
przez alina
Replied by alina on topic O:lecznicze wina
Moja babcia robiła słodkie nalewki z malin. Zasypywała maliny cukrem, odstawiała w ciepłe miejsce i jak maliny puściły sok zalewała wszystko spirytusem czy wódką, odstawiała jeszcze na trochę i przecedzała.
- justyna
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 5
13 lata 8 miesiąc temu #883
przez justyna
Replied by justyna on topic O:lecznicze wina
Albo taka nalewka malinowa Kurnia:
Składniki:
1,5 kg malin
1 l spirytusu 96%
1 l przegotowanej wody
1 kg cukru
Sposób przyrządzania:
Maliny wsypać do gąsiora,zalać syropem ugotowanym z cukru i wody.Wlać spirytus,szczelnie zakorkować.Zostawić w pokojowej temperaturze i spokoju na 2 tygodnie.Po tym czasie owoce osiądą na dnie,a czysta nalewka wypłynie na wierzch.Wtedy należy delikatnie zlać nalewkę do butekek( nie filtrować,bo straci zapach).Zakorkować szczelnie i przechowywać w chłodnym,ciemnym miejscu około 9 miesięcy.
Składniki:
1,5 kg malin
1 l spirytusu 96%
1 l przegotowanej wody
1 kg cukru
Sposób przyrządzania:
Maliny wsypać do gąsiora,zalać syropem ugotowanym z cukru i wody.Wlać spirytus,szczelnie zakorkować.Zostawić w pokojowej temperaturze i spokoju na 2 tygodnie.Po tym czasie owoce osiądą na dnie,a czysta nalewka wypłynie na wierzch.Wtedy należy delikatnie zlać nalewkę do butekek( nie filtrować,bo straci zapach).Zakorkować szczelnie i przechowywać w chłodnym,ciemnym miejscu około 9 miesięcy.
- jagna
- Gość
-
13 lata 8 miesiąc temu #890
przez jagna
Replied by jagna on topic O:lecznicze wina
Dojrzewają owoce bzu czarnego. Prponuję nalewkę na tych owocach, pomocną przy przeziębieniach.
Składniki:
1 kg owocow z czarnego bzu
(bardzo dojrzalych),
1 l spirytysu,
250 g cukru,
0,5 l wody.
Owoce zalewamy spirytusem, zamykamy szczelnie gąsiorek i odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce. Po miesiącu dodajemy syrop z wody i cukru i odstawiamy na kolejny tydzień. Filtrujemy i przelewamy do butelek, które trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu przez kolejne 6 miesięcy.
Składniki:
1 kg owocow z czarnego bzu
(bardzo dojrzalych),
1 l spirytysu,
250 g cukru,
0,5 l wody.
Owoce zalewamy spirytusem, zamykamy szczelnie gąsiorek i odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce. Po miesiącu dodajemy syrop z wody i cukru i odstawiamy na kolejny tydzień. Filtrujemy i przelewamy do butelek, które trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu przez kolejne 6 miesięcy.
Moderatorzy: barb, karolina