× Ziołolecznictwo

Domowe nalewki ziołowe

Więcej
12 lata 5 dni temu - 12 lata 5 dni temu #841 przez ruda
Replied by ruda on topic O:lecznicze wina
Dostałam butelkę "maliniaka" czyli nalewki a może raczej likieru malinowego. Jest pyszny, słodki i baaardzo mocny. Miał być na lekarstwo na przeziębienia, ale nie wiem czy utrzyma się do okresu jesiennych infekcji.
Jeśli ktoś zainteresowany to zapytam darczyńcę o przepis. Ja nie mam malin, więc raczej nie będę robić.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 4 dni temu #851 przez zuzaa
Replied by zuzaa on topic O:lecznicze wina
Jestem zainteresowana przepisem na maliniak. Świeżych malin w tej chwili nie mam, ale sporo ich namroziłam, więc może zrobiłabym na próbę.

Nie przemęczaj się! Jutro też jest dzień.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 3 dni temu #857 przez ruda
Replied by ruda on topic O:lecznicze wina
ok, za tydzień będę widzieć się z łaskawcą i zapytam o przepis, zaglądaj tu więc.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • wiesniaczka
  • Gość
  • Gość
12 lata 1 dzień temu #869 przez wiesniaczka
Replied by wiesniaczka on topic O:lecznicze wina
A ja co roku robię nalewki z głogu na wzmocnienie serca. W tym roku przymierzam się dodatkowo do nalewki ze skrzypu, jeśli ktoś z was robi ją to proszę o przepis.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • alina
  • Gość
  • Gość
12 lata 6 godzin temu #880 przez alina
Replied by alina on topic O:lecznicze wina
Moja babcia robiła słodkie nalewki z malin. Zasypywała maliny cukrem, odstawiała w ciepłe miejsce i jak maliny puściły sok zalewała wszystko spirytusem czy wódką, odstawiała jeszcze na trochę i przecedzała.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 11 miesiąc temu #883 przez justyna
Replied by justyna on topic O:lecznicze wina
Albo taka nalewka malinowa Kurnia:
Składniki:
1,5 kg malin
1 l spirytusu 96%
1 l przegotowanej wody
1 kg cukru

Sposób przyrządzania:
Maliny wsypać do gąsiora,zalać syropem ugotowanym z cukru i wody.Wlać spirytus,szczelnie zakorkować.Zostawić w pokojowej temperaturze i spokoju na 2 tygodnie.Po tym czasie owoce osiądą na dnie,a czysta nalewka wypłynie na wierzch.Wtedy należy delikatnie zlać nalewkę do butekek( nie filtrować,bo straci zapach).Zakorkować szczelnie i przechowywać w chłodnym,ciemnym miejscu około 9 miesięcy.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • jagna
  • Gość
  • Gość
11 lata 11 miesiąc temu #890 przez jagna
Replied by jagna on topic O:lecznicze wina
Dojrzewają owoce bzu czarnego. Prponuję nalewkę na tych owocach, pomocną przy przeziębieniach.
Składniki:
1 kg owocow z czarnego bzu
(bardzo dojrzalych),
1 l spirytysu,
250 g cukru,
0,5 l wody.
Owoce zalewamy spirytusem, zamykamy szczelnie gąsiorek i odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce. Po miesiącu dodajemy syrop z wody i cukru i odstawiamy na kolejny tydzień. Filtrujemy i przelewamy do butelek, które trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu przez kolejne 6 miesięcy.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: barbkarolina
Zasilane przez Forum Kunena