×
Ziołolecznictwo
Domowe nalewki ziołowe
- jagoda
- Gość
-
14 lata 5 miesiąc temu #618
przez jagoda
Replied by jagoda on topic O:lecznicze wina
To ciekawe ... czy to chrzanowe jest ostre? Jakos nie moge sobie wyobrazic wina chrzanowego. Duzo chrzanu wchodzi na butelke? Na co jest lecznicze?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- vanessa
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 273
- Otrzymane podziękowania: 5
14 lata 5 miesiąc temu #625
przez vanessa
Replied by vanessa on topic O:lecznicze wina
Nie wiem czy jest ostre, bo jeszcze nie robiłam. Wykonanie bajecznie proste: 100 g utartego chrzanu zalewamy butelką wina i po 24 godz. przecedzamy przez gęste płótno. Pije się 3 razy dziennie po łyżeczce. Działa wzmacniająco, pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Polecany też w awitaminozie, bo ma bardzo dużo witamin, zwłaszcza wit. C.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- amelka
- Gość
-
14 lata 5 miesiąc temu #631
przez amelka
Replied by amelka on topic O:lecznicze wina
ja od kilku lat robie wino walerianowo-melisowo-dziurawcowe jako lek uspokajajacy i ulatwiajacy zasypianie
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- jagna
- Gość
-
14 lata 5 miesiąc temu #638
przez jagna
Replied by jagna on topic O:lecznicze wina
Polecam wszystkim nalewkę miętową na dolegliwości trawienne. Robię ją regularnie od kilku lat.
Do szklanego słoja włożyć skórkę z cytryny, kilka gałązek mięty, dodać 1/2 litra spirytusu i 1/2 litra przegotowanej wody z rozpuszczonym w niej cukrem (1 łyżeczka). Odstawić na minimum 4 tygodnie po czym przecedzić.
Do szklanego słoja włożyć skórkę z cytryny, kilka gałązek mięty, dodać 1/2 litra spirytusu i 1/2 litra przegotowanej wody z rozpuszczonym w niej cukrem (1 łyżeczka). Odstawić na minimum 4 tygodnie po czym przecedzić.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- zuzaa
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 866
- Otrzymane podziękowania: 8
14 lata 5 miesiąc temu #647
przez zuzaa
Nie przemęczaj się! Jutro też jest dzień.
Replied by zuzaa on topic O:lecznicze wina
amelka napisał:
Nie chwal się tylko daj przepis. Też chcemy dobrze spać.ja od kilku lat robie wino walerianowo-melisowo-dziurawcowe jako lek uspokajajacy i ulatwiajacy zasypianie
Nie przemęczaj się! Jutro też jest dzień.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- amelka
- Gość
-
14 lata 5 miesiąc temu #654
przez amelka
Replied by amelka on topic O:lecznicze wina
Prosze bardzo.
Najpierw musisz zrobic nalewke walerianowa czyli z kozlka lekarskiego:
2 plaskie lyzki korzenia kozlka zetrzyj na proszek, zalej szklanka spirytusu i odstaw na tydzien, starajac sie wstrzasac butelka codziennie. Pic mozesz sama nalewke (10-30 kropli w wodzie lub soku) lub dodajesz ja do wina.
A wino robisz tak:
Do butelki wina gronowego wlej 15 g nalewki walerianowej, dosyp po lyzeczce lisci melisy i ziela dziurawca, odstaw na 14 dni, wstrzasajac od czasu do czasu. Po 14 dniach przecedz i zlej do butelki. Pije sie po lyzce stolowej 1-2 razy dziennie, w tym jedna godzine przed snem.
Najpierw musisz zrobic nalewke walerianowa czyli z kozlka lekarskiego:
2 plaskie lyzki korzenia kozlka zetrzyj na proszek, zalej szklanka spirytusu i odstaw na tydzien, starajac sie wstrzasac butelka codziennie. Pic mozesz sama nalewke (10-30 kropli w wodzie lub soku) lub dodajesz ja do wina.
A wino robisz tak:
Do butelki wina gronowego wlej 15 g nalewki walerianowej, dosyp po lyzeczce lisci melisy i ziela dziurawca, odstaw na 14 dni, wstrzasajac od czasu do czasu. Po 14 dniach przecedz i zlej do butelki. Pije sie po lyzce stolowej 1-2 razy dziennie, w tym jedna godzine przed snem.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- irka
- Gość
-
14 lata 4 miesiąc temu #732
przez irka
Replied by irka on topic O:lecznicze wina
A co powiecie na mały kieliszek wina kminkowego po obiadku? Pomaga na trawienia i zapobiega wzdęciom.
A robi się tak:
3 czubate łyżki zmielonego kminku zalewa się butelką wytrawnego wina białego i maceruje przez 2 tygodnie (od czasu do czasu wstrząsać). Przecedzić i gotowe.
A robi się tak:
3 czubate łyżki zmielonego kminku zalewa się butelką wytrawnego wina białego i maceruje przez 2 tygodnie (od czasu do czasu wstrząsać). Przecedzić i gotowe.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: barb, karolina