×
Ziołolecznictwo
kwiat bzu czarnego
- kamilka
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 813
- Otrzymane podziękowania: 9
11 lata 6 miesiąc temu #4584
przez kamilka
Replied by kamilka on topic O:kwiat bzu czarnego
jagna napisał:
Wino na dzikiech drożdżach? Raczej ocet wyjdzie. Do wina potrzebne szlachetne drożdże.
Co się martwisz? Bedziesz miała od razu wino.
Wino na dzikiech drożdżach? Raczej ocet wyjdzie. Do wina potrzebne szlachetne drożdże.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- ewak
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Posty: 123
- Otrzymane podziękowania: 4
11 lata 6 miesiąc temu #4592
przez ewak
Replied by ewak on topic O:kwiat bzu czarnego
celine napisał:
U mnie też tak się robi jeśli nie mieszam syropu. Powinnaś od czasu do czasu wymieszać delikatnie całość (wyparzoną łyżką!)Słuchajcie, zrobiłam wczoraj syrop. Zalałam kwiatki mieszaniną cukru i wody i ma tak stać przez 10 dni. Rano zauwazyłam jednak, że wszystkie kwiatki wypchnięte są do góry, boję się, że zacznie fermentować. Tez tak macie?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- celine
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 155
- Otrzymane podziękowania: 4
11 lata 6 miesiąc temu #4606
przez celine
Replied by celine on topic O:kwiat bzu czarnego
Rzeczywiście, zamieszałam i kwiatki opadły. Skusiłam się przy okazji na spróbowanie i ... strasznie słodkie.
chyba nastepnym razem spróbuję dać mniej cukru, ale czy będzie się trzymać?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- jagna
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 1761
- Otrzymane podziękowania: 8
11 lata 6 miesiąc temu #4615
przez jagna
Jagna
Replied by jagna on topic O:kwiat bzu czarnego
No bo przecież to ma być syrop a nie sok, musi być słodki.
Jagna
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- celine
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 155
- Otrzymane podziękowania: 4
11 lata 6 miesiąc temu #4625
przez celine
Replied by celine on topic O:kwiat bzu czarnego
Faktycznie, i wszystkie przepisy podają tak dużą zawartość cukru. Zastanawiam się tylko czy przy mniejszej ilości cukru taki syrop trzymałby się, bo ja osobiście wolałabym mniej słodki, zwłaszcza że herbat w ogóle nie słodzę.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- jagna
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 1761
- Otrzymane podziękowania: 8
11 lata 6 miesiąc temu #4638
przez jagna
Jagna
Replied by jagna on topic O:kwiat bzu czarnego
No to zrób mniej słodki i powiedz nam potem czy się trzymał.
Jagna
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- celine
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 155
- Otrzymane podziękowania: 4
11 lata 6 miesiąc temu #4649
przez celine
Replied by celine on topic O:kwiat bzu czarnego
Trochę przegapiłam sprawę. Zamierzałam zrobić jedną partię mniej słodkiego syropu na próbę, ale okazało się że bez juz przekwita a te baldachy, ktore jeszcze kwitną też sypią się już. Trudno ... odkładam eksperyment do przyszłego roku. Ale jeśli któraś z was robiła mniej słodki syrop tzn.mniej cukru niż 1kg na litr wody, to wdzięczna będę za informację jak taki syrop trzyma się.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: barb, karolina