× Ziołolecznictwo

Suszone owoce róży

Więcej
5 lata 3 miesiąc temu #46105 przez blondynka
Replied by blondynka on topic Suszone owoce róży
A wiesz może przy jakiej temperaturze suszenia róża zachowa najwięcej witaminy c?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 3 miesiąc temu #46110 przez kamilka
Replied by kamilka on topic Suszone owoce róży
Generalnie w suszu nie uda się zachować dużo witaminy C, to będą ilości śladowe. Jeśli zależy ci na tej witaminie to może zamrozić owoce zamiast suszyć? I potem wykorzystywać np w smootie czy koktajlach.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 3 miesiąc temu #46224 przez blondynka
Replied by blondynka on topic Suszone owoce róży
Zaczęłam mrozić rugosę ale i tak chcę suszyć na herbatkę ale zwykłą polną różę, a do niej jeszcze aronię i głóg i jarzębinę. Już kupiłam suszarkę do grzybów, która ma opcję suszenia owoców i pierwsza partia już się suszy.:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 miesiąc 4 dni temu #61290 przez JulaSon
Replied by JulaSon on topic Suszone owoce róży

A wiesz może przy jakiej temperaturze suszenia róża zachowa najwięcej witaminy c?
Trzeba najpierw przez 15 minut suszyć w wysokiej temperaturze (ok 90 stopni) a potem dosuszać w 40 st.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 dni 15 godzin temu #61435 przez Magdalena
Replied by Magdalena on topic Suszone owoce róży
A nie da się połaczyć witminę C i galaktolipid? Galaktolipid nie lubi wysokiej temperatury i suszyć można tylko do 40 stopni. 

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: barbkarolina
Zasilane przez Forum Kunena