Choroby i niedyspozycje
Ropień w pępku! Co robić?
- Valency
- Autor
- Gość
-
12 lata 5 miesiąc temu #9597
przez Valency
Ropień w pępku! Co robić? was created by Valency
Zrobił mi się jakiś wrzód czy ropień dokładnie w pępku. Pępek jest zaczerwieniony i czasami wypływa z niego ropa.
Żadnego przekłuwania pępka nie miałam i nie mam pojecia skąd się wziął, bo codziennie dokładnie myję się.
Najgorsze, że to cholerstwo strasznie boli, nie mogę wogóle schylić się, cały czas na baczność! Już chce mi się ryczeć. Płukałam wodą utlenioną i rivanolem ale nie widze poprawy.
Co jeszcze mogę zrobić?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- jagoda
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 16
12 lata 5 miesiąc temu #9602
przez jagoda
Replied by jagoda on topic O:Ropień w pępku! Co robić?
Musiałaś czymś go zadrapać jeśli zrobił się ropień. Ja przemywałabym dalej rivanolem i robiła okłady z rumianku, na zmianę z babką. Okłady powinny być cały czas ciepłe. No i możesz spróbować też szałwii, która doskonale wyciąga ropę.
- belladonna
- Autor
- Gość
-
12 lata 5 miesiąc temu #9612
przez belladonna
Replied by belladonna on topic O:Ropień w pępku! Co robić?
Mnie kiedys paprala sie ranka po piercingu, trwalo to niestety dlugo, cale tygodnie.
Smarowalam tribackiem, to taki potrojny antybiotyk stosowany na tradzik, ktory mozesz dostac bez recepty.

- paulina
- Autor
- Gość
-
12 lata 5 miesiąc temu #9619
przez paulina
Replied by paulina on topic O:Ropień w pępku! Co robić?
Idź do lekarza, bo pępek to nieciekawe miejsce na ropień. Nie ma wietrzenia i bakterie mnożą się tam jak oszalałe. I jeszcze może się to rozejść po całym orgnizmie i wtedy dopiero będzie problem.

- Valency
- Autor
- Gość
-
12 lata 5 miesiąc temu #9624
przez Valency
Replied by Valency on topic O:Ropień w pępku! Co robić?
Dzięki dziewczyny za porady. Już mi poprawia się, wyleciało z pępka coś w rodzaju krostki i od razu lepiej.
Może to byłczop wrzodu?

- ewak
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 4
12 lata 5 miesiąc temu #9652
przez ewak
Replied by ewak on topic O:Ropień w pępku! Co robić?
Dobrze, że Ci się poprawiło, zwłaszcza, że wrzody w tym miejscu są bardzo bolesne i trudne do wyleczenia. Podaję skuteczny sposób na nawet uporczywe wrzody w pępku, może przyda się komuś innemu. Trzeba mianowicie robić gorące okłady z siemienia lnianego. 50 g rozdrobnionych nasion zalewamy pół szklanki wrzącej wody, mieszamy, zagotowujemy, odstawiamy na kilka minut, zawijamy w płótno i przykładamy na pępek. Okład powinien być cały czas gorący, więc najlepiej położyć na niego folie i np. termofor, albo przytrzymywać ręka. No i jak wystygnie to zmieniać na nowy.
Moderatorzy: barb, karolina