× Choroby i niedyspozycje

poparzenie wrzątkiem

  • Emilka
  • Autor
  • Gość
  • Gość
12 lata 1 miesiąc temu #571 przez Emilka
poparzenie wrzątkiem was created by Emilka
Pomocy!
Wyslizgnal mi sie czajnik z reki i poparzylam sie wrzatkiem. Piecze jak diabli i skora w miejscu poparzenia czerwona.
Jak trzymam reke w zimnej wodzie jest lepiej ale ilez mozna stac w lazience.
Moze znacie jakies domowe srodki na oparzenia? Podobno smaruje sie maslem, ale probowalam i bylo jeszcze gorzej.
Poradzcie cos, prosze!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 1 miesiąc temu #572 przez paula321
Replied by paula321 on topic O:poparzenie wrzątkiem
W żadnym wypadku tłuszczem! Tłuszcz pogarsza sprawę, bo zatrzymuje ciepło. Trzymaj rękę w chłodnej (nie lodowatej!) wodzie tak długo, aż skóra ochłodzi się i przestanie piec. Potem przykryj miejsce oparzenia suchą czystą gazą lub innym miękkim materiałem i zostaw do jutra. Nie dotykaj, nie smaruj niczym. Dopiero po 24 godzinach możesz przemywać oparzone miejsce wodą z mydłem.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 1 miesiąc temu #575 przez karolina
Replied by karolina on topic O:poparzenie wrzątkiem
A za 2 dni mozesz posmarowac sokiem z aloesu. Znieczula i przyspiesza gojenie.
A jak zrobi się bąbel to nie przekłuwaj go, bo jest dobrą ochroną.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Kamil
  • Autor
  • Gość
  • Gość
12 lata 1 miesiąc temu #587 przez Kamil
Replied by Kamil on topic O:poparzenie wrzątkiem
Kiedys, gdy bylem jeszcze dzieckiem, sparzylem reke dotykajac goracego prodiza. Kazano mi potem siedziec z reka w bialku z jaj. Nie wiem jak dziala bialko jaj, ale usmierzylo bol.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Joanna
  • Autor
  • Gość
  • Gość
10 lata 6 miesiąc temu #7830 przez Joanna
Replied by Joanna on topic O:poparzenie wrzątkiem
Białko chyba tez zatrzymuje ciepło. Zdecydowanie najlepsza jest chlodna woda.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: barbkarolina
Zasilane przez Forum Kunena