Choroby i niedyspozycje
Stłuczone kolano
- telinka
-
Autor
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 11
3 lata 6 miesiąc temu #52053
przez telinka
Stłuczone kolano was created by telinka
Zaliczyłam kontuzję kolana na lodzie.
Wygląda, że to tylko stłuczenie, bo zaraz po upadku mogłam jeszcze zginać nogę. Teraz puchnie jak bania i nie ma mowy o zginaniu. Zastanawiam się czy powinnam lecieć na SOR czy przeczekać. Doświadczyłyście takiej kontuzji? Co w takiej sytuacji robiłyście? Wiem, że na początku trzeba chłodzić, ale nie mam chłodzącego okładu ani lodu. Robilam więc tylko zimne okłady z mrożonek na zupę.
Coś jeszcze?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- jagoda
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 16
3 lata 6 miesiąc temu #52058
przez jagoda
Replied by jagoda on topic Stłuczone kolano
Telinko, przy stłuczeniu kolana też występuje opuchlizna i mocno boli. Na początku dobrze robi chłodzenie, bo zapobiega opuchliźnie. Widocznie za słabo chłodziłać. Teraz najlepsze byłyby okłady albo żel z Altacetu. Na SOR bym nie szła ale w poniedziałek możesz pokazać kolano lekarzowi rodzinnemu i zapytać go co dalej.
- telinka
-
Autor
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
3 lata 6 miesiąc temu #52063
przez telinka
Replied by telinka on topic Stłuczone kolano
Pewnie faktycznie za słabo chłodziłam. Opuchlizna dalej się trzyma i teraz zeszła dodatkowo na łydkę. Altacetu nie mam ale jutro rano wpadnę do apteki i kupię. Mam nadzieję, że pomoże. Z tego co zorientowałam się w necie to wszystko trochę potrwa niestety.

- sylwia
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 4
3 lata 6 miesiąc temu #52068
przez sylwia
Replied by sylwia on topic Stłuczone kolano
Znam ten ból, bo sama kiedyś stłukłam kolano. Niestety dochodzenie do formy trwało u mnie dobrych kilka tygodni. Jak opuchlizna zeszła ci niżej to staraj się jak najczęściej unosić tą nogę do góry, np gdy siedzisz oprzyj na krześle obok a nawet na stole czy biurku. No i smarowidła przeciwobrzękowe jak Altacet czy maść żywokostowa. No i pociesz się, że to tylko stłuczenie a mogło być gorzej. Aha, ja jeszcze na samym początku stosowałam homeopatyczną arnikę i pewnie dlatego nie miałam krwiaka.
- telinka
-
Autor
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
3 lata 6 miesiąc temu - 3 lata 6 miesiąc temu #52076
przez telinka
Dzięki Sylwio. U mnie niestety krwiak już jest i to ogromny. Unosić nogę też ciężko, bo boli jak diabli. Trochę przeraża mnie perspektywa kilku tygodni. A jak było u ciebie z chodzeniem? Używałaś jakichś kul czy lasek?
- sylwia
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 4
3 lata 6 miesiąc temu #52084
przez sylwia
Replied by sylwia on topic Stłuczone kolano
Mnie też na początku było ciężko unosić nogę ale po tygodniu czy 10 dniach było lepiej. A kilka tygodni? Może u ciebie będzie to krócej, myśl pozytywnie. Nie używałam żadnych wspomagaczy chodzenia tylko kuśtykałam. Z każdym dniem było coraz lepiej, najgorsze były tylko schody.
- telinka
-
Autor
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
3 lata 6 miesiąc temu - 3 lata 6 miesiąc temu #52095
przez telinka
Schody to w ogóle masakra, podobnie jak wstawanie czy kładzenie się do łóżka. No i teraz opuchlizna z samego kolana zeszła niżej na podudzie i stopę.
A czy ty miałaś przy takim stłuczeniu gorączkę?

Moderatorzy: barb, karolina