Choroby i niedyspozycje
złamany staw
- raviola
-
Autor
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 6
8 lata 1 miesiąc temu - 8 lata 1 miesiąc temu #27778
przez raviola
Replied by raviola on topic złamany staw
No więc, jak wczoraj zdjęłam bandaż i szynę to naprawdę się przeraziłam. Cała łapa nie dość, że była spuchnieta to jeszcze koloru śliwkowego. Jak mi robili opatrunek na SORze, to tylko palec był spuchniety i zaczynał lekko siniec więc róznica kolosalna.
Już zastanawiałam się czy nie powinnam znowu lecieć na pogotowie. Ale posmarowałam całą dłoń maścią arnikową i spowrotem załozyłam szynę i bandaż i rano ręka była nadal spuchnieta, ale śliwkowy był tylko palec. Znowu posmarowałam maścią i ubrałam w szynę i bandaż. Dziś wieczór powtórzę całą akcję ale zastanawiam się czy tej szyny nie oblepić plastrem zamiast bandażu. No i co zrobić z tą opuchlizną?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Sonia
-
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
8 lata 1 miesiąc temu #27786
przez Sonia
Replied by Sonia on topic złamany staw
Raviola, możesz jeszcze spróbować maści borowinowej, też jest na takie urazy. A w ogóle to najlepiej zmieniać maści.
- raviola
-
Autor
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
8 lata 1 miesiąc temu #27795
przez raviola
Ok, kupię borowinową. Żywokostowej nie dostałam ale poszukam w innych aptekach. Jest już zdecydowanie lepiej, bo ręka z grubsza odzyskała swój koloryt. Problem jeszcze z opuchlizną, moja ręka wygląda w tej chwili jak rączka tłustego bobaska.

- karolina
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 18
8 lata 1 miesiąc temu #27797
przez karolina
Replied by karolina on topic złamany staw
Spróbuj zrobić temblak i na nim nosić chorą rękę. Możesz także co jakiś czas podnosić rękę do góry, by zlikwidować zastój krwi. Poza tym w wolnych chwilach staraj się pobudzić krążenie w tej ręce poruszając zdrowymi palcami. No i sprawdź bandaż czy nie jest za ścisły (bandaż oczywiście dziany a nie elastyczny).raviola napisał: Problem jeszcze z opuchlizną, moja ręka wygląda w tej chwili jak rączka tłustego bobaska.
- raviola
-
Autor
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
8 lata 1 miesiąc temu #27800
przez raviola
Dzięki Karolina, teraz jak zdjęłam ten opatrunek to mogę troche poruszać ręką i postaram się trzymać ją częściej w górze.Bandaż oryginalny był założony na pogotowiu więc pewnie poprawnie. Teraz na samą szynę założyłam samą opaskę dzianą a drugi koniec szyny przytrzymywany jest gumką. Jakoś wytrzymuje a komfort znacznie większy niż przy bandażu i mogę już ruszać zdrowymi palcami. Jestem więc dobrej myśli.
- jagoda
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 16
8 lata 1 miesiąc temu #27816
przez jagoda
Replied by jagoda on topic złamany staw
A jak złamałaś ten staw Raviola? Musiałaś nieźle w niego walnąć, że aż złamał się.
- raviola
-
Autor
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
8 lata 4 tygodni temu #27824
przez raviola
Właściwie to nie staw tylko paliczek, wyczytałam to z wypisu z SOR. Staw był tylko wybity ale mi go nastawili. A w jaki sposób do tego doszło? Wracałam ze spaceru z psem. Pies miał złe doświadczenie z kotem i teraz chorobliwie ich nie cierpi. Otworzyłam już furtkę, psa trzymałam na lince i okazało się, że na podwórku był kot przybłęda, za którym pies się rzucił ciągnąc mnie za palec.
Na ulicy jestem czujna i jak zobaczę kota to trzymam psa krótko na smyczy, ale na własnym terenie już nie uważałam. Okazuje się, że jednak czujność zawsze jest potrzebna.

Moderatorzy: barb, karolina