× Choroby i niedyspozycje

trudności z koncentracją

Więcej
6 lata 9 miesiąc temu #25773 przez kinga
Replied by kinga on topic trudności z koncentracją

chlebus napisał: .... Lepiej ograniczyć tłuszcze zwierzęce i jeść więcej orzechów.

Podpisuję się pod tym obiema rękami. A orzechy, a zwłaszcza migdały świetne także jako "zagrycha" do czerwonego wina. :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
6 lata 9 miesiąc temu #25785 przez zoola
Replied by zoola on topic trudności z koncentracją
A wiadomo coś wam o tym, że orzechy powinno się moczyć przed jedzeniem? Dlaczego?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
6 lata 9 miesiąc temu #25789 przez chlebus
Replied by chlebus on topic trudności z koncentracją
Z tego co ja wiem to orzechów nie trzeba moczyć. Moczyć i obierać ze skórki trzeba tylko migdały, bo w skórce jest coś co utrudnia wchłanianie soli mineralnych. Zresztą takie moczone i obrane są znacznie smaczniejsze. :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
6 lata 9 miesiąc temu #25804 przez jagoda
Replied by jagoda on topic trudności z koncentracją
Chodzi o kwas fitynowy ze skórki. Migdały same w sobie są bogate w wapń i magnez ale kwas fitynowy wiąże te minerały i w efekcie są one wydalane z organizmu. By temu zapobiec trzeba namoczyć migdały i wtedy skórka łatwo zejdzie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: barbkarolina
Zasilane przez Forum Kunena