×
Choroby i niedyspozycje
trudności z koncentracją
- kinga
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 776
- Otrzymane podziękowania: 4
8 lata 5 miesiąc temu #25773
przez kinga
Replied by kinga on topic trudności z koncentracją
Podpisuję się pod tym obiema rękami. A orzechy, a zwłaszcza migdały świetne także jako "zagrycha" do czerwonego wina.chlebus napisał: .... Lepiej ograniczyć tłuszcze zwierzęce i jeść więcej orzechów.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- zoola
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 184
- Otrzymane podziękowania: 2
8 lata 5 miesiąc temu #25785
przez zoola
Replied by zoola on topic trudności z koncentracją
A wiadomo coś wam o tym, że orzechy powinno się moczyć przed jedzeniem? Dlaczego?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- chlebus
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 222
- Otrzymane podziękowania: 1
8 lata 5 miesiąc temu #25789
przez chlebus
Replied by chlebus on topic trudności z koncentracją
Z tego co ja wiem to orzechów nie trzeba moczyć. Moczyć i obierać ze skórki trzeba tylko migdały, bo w skórce jest coś co utrudnia wchłanianie soli mineralnych. Zresztą takie moczone i obrane są znacznie smaczniejsze.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- jagoda
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 1750
- Otrzymane podziękowania: 16
8 lata 5 miesiąc temu #25804
przez jagoda
Replied by jagoda on topic trudności z koncentracją
Chodzi o kwas fitynowy ze skórki. Migdały same w sobie są bogate w wapń i magnez ale kwas fitynowy wiąże te minerały i w efekcie są one wydalane z organizmu. By temu zapobiec trzeba namoczyć migdały i wtedy skórka łatwo zejdzie.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: barb, karolina