× Choroby i niedyspozycje

miód manuka

Więcej
7 lata 4 miesiąc temu #17590 przez muriel
Replied by muriel on topic miód manuka
Jeśli to na przewód pokarmowy to ja piłabym na czczo wode z miodem + ewent. cytryna.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
7 lata 4 miesiąc temu #17597 przez Kahita
Replied by Kahita on topic miód manuka
W taki sposób to stosujesz nasze miodki, przynajmniej ja. Z tego co pamiętam a kiedyś trochę czytałam o tym miodzie, to je się go na czczo i chyba przed posiłkiem. Ale pewna na 100% nie jestem.
A jeśli chodzi o bakterię, to na stronie miodymanuka.pl kiedyś było wyjaśnione o co chodzi, a chodziło o to, że miód wpływa na przyczepność helikobakter do ścian żołądka.
Zerknij sobie też na filmiki o manuce na yt.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
7 lata 4 miesiąc temu #17611 przez norcia
Replied by norcia on topic miód manuka
Nie znalazłam tej informacji o przyczepności, w ogóle to informacje są tam skąpe (poza oczywiście relacjami klientów, ale w takie to ja za bardzo nie wierzę).

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
7 lata 4 miesiąc temu #17626 przez zuzaa
Replied by zuzaa on topic miód manuka
Pewnie sprowadzają ten miód jako środek spożywczy więc nie za bardzo mogą go reklamowac jako lek. ;)

Nie przemęczaj się! Jutro też jest dzień.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
7 lata 4 miesiąc temu #17628 przez Kahita
Replied by Kahita on topic miód manuka
Ale czytałam na bank o tej przyczepności... :)

"Kolonizacja skóry przez Streptococcus pyogenes często skutkuje jej zakażeniem i w konsekwencji utworzeniem nie gojących się ran, wewnątrz których gromadzące się bakterie zlepiają się, wspólnie tworząc biofilm. Z kolei formowanie biofilmu, stanowiącego nieprzepuszczalną dla leków barierę, sprzyja rozwojowi przewlekłych infekcji, utrudniając przeprowadzenie efektywnej terapii.
Naukowcy z Cardiff Metropolitan University wykazali, że miód manuka może nie tylko niszczyć w pełni uformowany, dojrzały biofilm S.pyogenes w warunkach in vitro (już bardzo niskie stężenia powstrzymują rozwój biofilmu, a 2h inkubacja hodowli biofilmowej z miodem skutkuje śmiercią aż 85% bakterii), ale również skutecznie uniemożliwiać adhezję bakterii do uszkodzonej tkanki."

A tu ten artykuł:
forum.mikrobiolodzy.pl/viewtopic.php?f=45&t=962

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
7 lata 4 miesiąc temu #17638 przez zuzaa
Replied by zuzaa on topic miód manuka
Dzieki, postudiuję. :)

Nie przemęczaj się! Jutro też jest dzień.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
7 lata 3 miesiąc temu #17664 przez kinga
Replied by kinga on topic miód manuka
Ale co wspólnego ma Streptococcus pyogenes z Helicobacter pylori? No i miód ma chyba likwidować samą helicobacter a nie biofilm ewentualnie tworzony przez nią. :S

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: barbkarolina
Zasilane przez Forum Kunena