Choroby i niedyspozycje
uczulenie na słońce?
- anulka
-
Autor
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
12 lata 9 miesiąc temu #131
przez anulka
uczulenie na słońce? was created by anulka
Hey, w sobotę trochę opalałam się i wyskoczyły mi czerwone plamy na szyi. Myślałam, że dostałam uczulenia na truskawki ale w niedzielę - znowu po słońcu, ale bez truskawek - plamy zrobiły się tragiczne. Wyglądam jak indor i w dodatku swedzi mnie to straszliwie. Czy to moze być uczulenie na słońce? Nigdy po słońcu nie miałam czegoś takiego, skąd teraz?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- malutka
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 4
12 lata 9 miesiąc temu #135
przez malutka
Replied by malutka on topic O:uczulenie na słońce?
Niestety uczulenie tak ma. Nie ma go i nagle nie wiadomo skąd i dlaczego pojawia się. Pozostaje ci unikanie słońca albo baaardzo silne filtry.
- Ana01
-
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
12 lata 9 miesiąc temu #139
przez Ana01
Replied by Ana01 on topic O:uczulenie na słońce?
Podobno na uczulenie pomaga wapno musujące. Może tego spróbuj:)
Ja nienawidzę upałów, mam poza tym kruche naczynka, a jak muszę wyjść na słońce smaruję się blokerem 60. Podobno są nawet 100, ale jeszcze nie spotkałam.
Ja nienawidzę upałów, mam poza tym kruche naczynka, a jak muszę wyjść na słońce smaruję się blokerem 60. Podobno są nawet 100, ale jeszcze nie spotkałam.
- ewak
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 4
12 lata 9 miesiąc temu #143
przez ewak
Replied by ewak on topic O:uczulenie na słońce?
Sama kiedyś miałam takie uczulenie. Całe lato musiałam chować się w cieniu i pić wapno musujące przepisane przez lekarza. Aż wyczytałam gdzieś, że tą wysypkę wywołuje rzeczywiście słońce ale dzieje się tak tylko jeśli mamy kontakt z węglowodorami aromatycznymi (silnie kancerogenne substancje zawarte w niektórych środkach konserwujących do drewna, w smole itp). I rzeczywiście skojarzyłam to z ksylamitem (kiedyś popularny środek do konserwacji drewna, chyba już wycofany), którym zakonserwowaliśmy płot na działce. Po usunięciu go (co za robota!) uczulenie zniknęło. Zastanów się więc czy nie masz w okolicy takiej trucizny. Nie chodzi już o samo uczulenie, ale o to, że węglowodory aromatyczne są silnie rakotwórcze.
- karolina
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 18
12 lata 8 miesiąc temu #289
przez karolina
Replied by karolina on topic O:uczulenie na słońce?
A nie zastosowałaś czasami nowego kremu do opalania? Czasami taką reakcję alergiczną wywołują perfumy i emulgatory zawarte właśnie w kremach do opalania. Zmień krem i zobacz czy wysypka będzie powracać.
Moderatorzy: barb, karolina