Odżywianie
-
Unikaj produktów wzdymających, a jeszcze lepiej używaj przypraw wspomagających trawienie i usuwających gazy, takich jak majeranek, kminek, anyż, kolendra, lebiodka, tymianek, czosnek. Zalecane jest również picie wiatropędnych ziółek, np. z kopru włoskiego, liści borówki, bylicy, mięty, lawendy, macierzanki czy rumianku. W pozbyciu się gazów pomóc może też węgiel aktywny i probiotyki.
-
Zidentyfikuj produkty, które sprawiają problem. Może to być tłuste mięso, tłuste mleko, niektóre warzywa wysokobłonnikowe.
-
Ograniczyć spożywanie tłuszczów zarówno tych widocznych (masło, śmietana) jak i ukrytych w wędlinach, pasztetach, serach, ciastkach itp.
-
Ogranicz do minimum spożycie cukru.
-
Jedz dużo warzyw i owoców, chude przetwory mleczne, aby zrównoważyć florę bakteryjną jelit oraz produkty bogate w magnez.
Zobacz również:
![]() |
![]() |
![]() |