Kuchenka mikrofalowa do zadań specjalnych
Jeśli myślisz, że kuchenka mikrofalowa jest tylko do podgrzewania potraw czy ich odmrażania, to się mylisz. To bardziej wielozadaniowy sprzęt. Za jej pomocą szybko zdezynfekujemy drobne sprzęty, usuniemy niechciane zapachy czy przygotujemy domowej roboty termofor. Oto co może mikrofalówka:
Dezynfekcja z mikrofalówką
Gąbki kuchenne
Gąbka to siedlisko ogromnej ilości bakterii. Pozbędziemy się ich podgrzewając gąbkę przez 2 minuty w mikrofalówce nastawionej na pełną moc. Skuteczność tej metody potwierdzają badania amerykańskiego Depratementu Rolnictwa, wykazujące, że 2 minuty podgrzewania gąbki w kuchence mikrofalowej niszczy 99% mikrobów.
Deska do krojenia
Deska do krojenia to kolejny rezerwuar bakterii. Mikrobów jest na niej więcej niż na desce sedesowej. Kuchenka mikrofalowa sprawdzi się znakomicie przy dezynfekcji zarówno drewnianej jak plastikowej deski. Szorujemy deskę połówką cytryny, wkładamy do kuchenki i podgrzewamy przez 2 minuty na maksymalnej mocy.
Ścierka kuchenna
Mimo regularnego prania, na kuchennych ścierkach pozostaje mnóstwo bakterii. Usuniemy je definitywnie za pomocą kuchenki mikrofalowej. Wkładamy ścierkę na talerz kuchenki i włączamy kuchenkę na 5 minut na maksymalną moc.
Ziemia doniczkowa
Wykładamy ziemię z doniczki na talerz mikrofalówki i podgrzewamy ją do momentu, gdy pojawi się para, która zdezynfekuje ziemię. W przypadku większej doniczki robimy to partiami.
Kuchenka mikrofalowa jako dezodorant i aromatyzator powietrza
Skarpetki
Jeśli pranie nie usunie zapachu potu ze skarpetek, z pomocą przyjdzie kuchenka mikrofalowa. Wkładamy skarpetki do pojemnika z wodą z środkiem do prania, podgrzewamy przez 12 minut na pełnej mocy i wyjmujemy idealnie czyste i zdezynfekowane skarpetki.
Odświeżanie kuchenki mikrofalowej
Wkładamy do kuchenki cytrynę przekrojoną na pół i podgrzewamy przez 20 sekund. Otrzymany sok wlewamy do miseczki z wodą i wkładamy ją do mikrofalówki na 2 minuty. Para ulatująca w trakcie podgrzewania usunie osad z tłuszczu i zapachy, wystarczy przetrzeć ściany kuchenki wilgotną gąbką, by odzyskała blask.
Aromatyzowanie powietrza
Do pojemnika dostosowanego do kuchenki mikrofalowej wkładamy ulubione pachnące przyprawy (np. goździki, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa, laskę wanilii), podgrzewamy w mikrofalówce przez 15 sekund, wyjmujemy i cała kuchnia pachnie.
Inne zastosowania
Odklejanie znaczków
Wprawdzie coraz rzadziej dostajemy i wysyłamy tradycyjne listy, ale zdarzają się kartki pocztowe z ciekawymi znaczkami, które chcielibyśmy odkleić bez ich uszkodzenia. Z pomocą przyjdzie kuchenka mikrofalowa. Zwilżamy lekko znaczek na kopercie, wkładamy ją do mikrofalówki i podgrzewamy przez 20 sekund, po czym bez trudu odklejamy znaczek.
Termofor domowej roboty
Na ból krzyża, brzucha czy karku nie ma nic lepszego niż ciepły okład. Jeśli nie mamy pod ręką termofora, możemy go łatwo wykonać. Do czystej skarpety wsypujemy ryż (bądź sól czy piasek) do ¾ wysokości i zamykamy za pomocą gumki. Wkładamy nasz „termofor” do mikrofalówki i podgrzewamy przez minutę.
Podgrzewanie talerzy
Przygotowując przyjęcie dla większej ilości osób, ryzykujemy, że potrawy wystygną zanim dotrą do gości. Łatwo temu zapobiec podgrzewając talerze w mikrofalówce. Wkładamy puste talerze do kuchenki, na nich ustawiamy naczynie z wodą i podgrzewamy przez 2 minuty na pełnej mocy.
Sprawdzanie czy naczynie nadaje się do mikrofalówki
Zdarza nam się kupić plastikowe naczynie, na którym nie ma oznaczenia czy może być użytkowane w kuchence mikrofalowej. Jest prosty sposób sprawdzenia tego. Wkładamy to naczynie do kuchenki, na nie wkładamy drugie naczynie wypełnione zimną wodą. Podgrzewamy przez minutę na maksymalnej mocy. Jeśli pojemnik z wodą jest gorący a naczynie pod nim zimne, oznacza to, że może ono być użytkowane w kuchence mikrofalowej. Jeśli jest na odwrót, naczynie nie nadaje się do mikrofalówki. Oczywiście tego typu eksperymentów nie przeprowadzamy na metalowych naczyniach.
mi-ja
Zobacz również:
![]() |
![]() |
![]() |