Spis treści

A co z czyszczeniem domowych sprzętów?

Zwyczajne czyszczenie powierzchni takich jak blaty kuchenne, stoły czy powierzchnie w łazience usunie brud, ale nie zniszczy chorobotwórczych bakterii takich jak Escherichia coli, salmonella, gronkowce czy paciorkowce. Tu z pomoca mogą przyjść komercyjne środki odkażające. 

Ale by były skuteczne, muszą być odpowiedniej jakości. By zabić zarazki, produkt odkażający powinien mieć co najmniej 60 procent jakiejś formy alkoholu (izopropanol, etanol, etyl itp), aktywnego składnika odpowiedzialnego za faktycznie unicestwianie zarazków. Według badań amerykańskiego Centers for Disease Control and Prevention (CDC), produkty zawierające mniej niż 40 procent tego składnika mogą nie tylko być nieskuteczne ale nawet zwiększyć ilość bakterii, mobilizując je do rozwoju.  Pamiętajmy również, że środki do odkażania nawet z 60 procentowym stężeniem alkoholu będą nieskuteczne wobec brudu, gdyż alkohol po prostu nie będzie w stanie przeniknąć przez brud do bakterii. I w takim wypadku naprawdę skuteczne będzie tylko mydło i woda.

Nie można zapominać również o zmywakach kuchennych.  Często do zmywania używamy gąbek, które zbierają brudne płyny i cząstki jedzenia, będące pożywką dla bakterii. I nawet antybakteryjne gąbki nie są w stanie zdezynfekować blatów kuchennych. Najlepszym sposobem jest zastapienie gąbek papierowymi ręcznikami i dezynfekującym sprayem. Jeśli jednak preferujesz gąbki, pierz je codziennie. Nie wystarczy moczenie ich w roztworze środka dezynfekującego, soku z cytryny czy zdemineralizowanej wodzie. Najlepszy efekt uzyskamy czyszcząc gąbki w zmywarce do naczyń (łącznie z cyklem suszenia), podczas którego zabite zostanie 99,998 procent zarazków.

 

Zobacz również:

Borax do czyszczenia


Sprzątanie z boraksem

Czyszczenie bez chemii


Czyszczenie bez chemii

Soda oczyszczona


Wszechstronna soda