Spis treści

Soda w kuchni

Spulchni ciasto
Soda to doskonały środek spulchniający do ciast. Jest podstawowym składnikiem proszków do pieczenia. Sama soda oczyszczona stosowana jest zwłaszcza przy wypiekach pierników (1 łyżeczka na pół kg mąki), w innych ciastach może pozostawiać charakterystyczny posmak.

Doskonała do mycia warzyw i owoców
Warzywa liściowe (sałaty, szpinak itp.) lub owoce o delikatnej skórce (jagodowe, czereśnie, winogrona itp.) należy moczyć przez 10 minut w roztworze przygotowanym z 1 łyżki (25 g) sody i 1 l wody, a następnie dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Jeśli po kilku minutach zauważysz lekką opalizację wody, świadczyć to będzie o efektywności mycia.

Do mycia innych warzyw (pomidory, marchew itp.) i owoców o twardszej skórce (jabłka, brzoskwinie, morele itp.) użyj sody w postaci pasty (3 części sody na 1 część wody). Myj tą pastą powierzchnię warzyw czy owoców za pomocą gąbki.

Pomoże ubić pianę
Dodatek szczypty sody dodany do białek ułatwia ubijanie piany, a dodany do jajek sprawi, że omlet z nich usmażony będzie bardziej puszysty.

Ograniczy cukier
Soda, jako produkt silnie alkalizujący, zmniejsza kwasowość zbyt kwaśnych produktów (np. kompotów z kwaśnych owoców), przez co pozwala na zmniejszenie dawki cukru.

Ułatwi gotowanie warzyw
Dodatek sody sprawi, że zielone warzywa w trakcie gotowania nie stracą swojego koloru.

Przyspieszy gotowanie strączkowych
Dodatek sody sprawi, że strączkowe szybciej się ugotują i będą lżej strawne.

 

Zobacz również:

Niezdrowy cukier


Cukier - słodka trucizna

Straty w przetwarzaniu


Straty w przetwarzaniu

Niebezpieczeństwa w kuchni


Niebezpieczeństwa ukryte w kuchni