SÓL
-
Tłuste osady z szafek kuchennych łatwo usunąć wodą z solą (jedna łyżeczka na litr wody).
-
Przypalone brytfanny i patelnie należy jeszcze ciepłe posypać gruboziarnistą solą i oczyścić (ile się da) zwilżonym papierem. Następnie zalać letnią wodą z detergentem i gdy przypalenia się odmoczą, umyć ostrym zmywakiem (oczywiście, jeśli nie są pokryte teflonem).
-
Wanna czy umywalka będą lśniły jak nowe, jeśli wyszorujemy je solą kuchenna zmieszaną z niewielką ilością terpentyny.
-
Blaszki do pieczenia ciasta, które mają ślady rdzy, należy posypać grubą solą kuchenną i po 10-15 minutach pocierać kawałkiem skórki od słoniny. Rdza zniknie, a blaszki należy dokładnie umyć i starannie wysuszyć, aby uniknąć w przyszłości nowego zardzewienia.
-
Spód żelazka czyści się szmatką zwilżoną octem i maczaną w soli; można też żelazkiem przetartym octem „prasować” rozsypaną garść soli.
-
Naczyń ze szkła żaroodpornego nie wolno szorować proszkiem. Najlepiej "odmoczyć" ślady po przypalonej potrawie w wodzie z solą i detergentem i umyć miękkim zmywakiem.
-
Plamy z krwi - świeże plamy sprać w chłodnej wodzie z dodatkiem soli.
-
Plamy z moczu - posypać grubą warstwą soli, a następnie wypłukać w zimnej wodzie.
-
Plamy z rdzy - świeżą plamę posypać solą, następne wycisnąć na nią kilka kropel soku z cytryny lub roztworem kwasu cytrynowego i pozostawić na godzinę.
-
Plamy z wina - plamę natychmiast posypać solą , do wchłonięcia całego płynu. Następnie tkaninę namoczyć na pół godziny w zimnej wodzie.
-
Sztućce odzyskają dawny blask po przetarciu ich lekko wilgotna solą.
-
Przypalony garnek posypać warstwą soli i zostawiając na noc (sól nie niszczy polewy, w przeciwieństwie do środków chemicznych).
-
W kubeczkach do płukania zębów nie będą sie tworzyć białe plamy jeżeli co kilka dni umyjesz je ciepłym roztworem soli (1/4 łyżeczki soli na szklankę wody).
Zobacz również:
![]() |
![]() |
![]() |