Spis treści

 

Mosiądz

Mosiądz, jest stopem miedzi z cynkiem, odpornym na zadrapania, można go więc czyścić nawet ostrym zmywakiem do garnków. Jeśli po takim szorowaniu mosiądz wyda nam się przesadnie jasny, pozostawmy go przez kilka godzin w miejscu mocno nasłonecznionym. Nabierze wówczas ciepłej barwy zbliżonej do miedzi.

Klamki do drzwi, okucia okien (dziś już rzadko spotykane) dawniej czyszczono gorącym, czerwonym winem. Obecnie można myć je ciepłym octem lub mieszaniną kredy i spirytusu denaturowanego.

Okucia starych mebli wykonane z mosiądzu pozłacanego dawniej gospodynie czyściły pianą z białka z dodatkiem odrobiny roztworu chlorku czy bielinki. Po wyschnięciu wycierały szmatką i ewentualnie wcierały trochę białej pasty woskowej.

 

Zobacz również:

Garnek pełen toksyny


Garnek pełen toksyny

Niebezpieczeństwa w kuchni


Niebezpieczeństwa ukryte w kuchni

Smog elektromagnetyczny


Smog elektromagnetyczny