Kość słoniowa, szylkret i rogi
Przedmioty z kości słoniowej są bardzo wrażliwe na przesuszenie. Stają się wtedy kruche i podatne na pękanie. Nie należy więc trzymać ich w pobliżu źródła ciepła, a co pewien czas zanurzać w letniej, mydlanej wodzie i - jeśli są rzeźbione - myć miękką szczoteczką do zębów. Po wyschnięciu polerować miękką flanelką.
Stare, pożółkłe wyroby z kości słoniowej mają swoją charakterystyczną patynę, z którą nie powinno się walczyć. Jedynie co pewien czas można je przemyć wodą z dodatkiem odrobiny sody oczyszczanej, a po wysuszeniu polerować flanelką.
Współczesne wyroby nieco przyżółcone można rozjaśnić kilkoma sposobami:
-
Moczyć przez kilka godzin w surowym mleku, a następnie, nie spłukując, umieścić pod szkłem (szklanką, wazonem) i ustawić na słońcu,
-
Zamoczyć na chwilę w mieszaninie 10%-wej wody utlenionej i wody w proporcji 1:2. Wycierać i polerować flanelką.
-
Zamoczyć w roztworze chlorku potasu z wodą z dodatkiem odrobiny kredy. Wytrzeć i wybielić na słońcu.
Nadawanie patyny: zbyt jasne, przesadnie białe wyroby zanurzamy na kilka minut w mocnej, słodkiej czarnej kawie. Następnie wycieramy je do sucha bawełnianą szmatką i polerujemy do połysku kawałkiem jedwabnej tkaniny. Zobacz również:
Najgroźniejsze plamy na wyrobach z kości słoniowej to ślady z cytryny, wody utlenionej, perfum czy lakieru do paznokci.
Ozdoby z szylkretu, np. stare, dekoracyjne grzebienie, spinki do włosów, guziki, klamry do pasków i puderniczki, myje się ciepłą, mydlaną wodą z dodatkiem odrobiny chlorku. Następnie spłukuje czystą wodą, najlepiej za pomocą gąbki, i wysusza czystą, miękką szmatką. Dobrze jest wetrzeć w nie nieco gliceryny i po pewnym czasie wypolerować irchą.
Ozdoby z rogów zwierzęcych, jak spinki, guziki, broszki, myje się szczoteczką lub gąbką zwilżoną w letniej wodzie z dodatkiem paru kropel amoniaku. Po wysuszeniu nacierać olejkiem migdałowym lub białym woskiem. Po kilku godzinach - polerować energicznie ściereczką irchową. Kościane rączki noży do przecinania kartek, łyżek do sałaty itp. czyści się przekrajaną cytryną, maczaną w soli.