Spis treści

 

Kuchnia

Zlewozmywaki emaliowane mają bardzo cienką polewę, trzeba więc zawsze uważać, aby jej nie uszkodzić. Odbitą emalię trudno uzupełnić, wszelkie dokładki i malowanie farbą chlorokauczukową zawsze pozostaną widoczne i są niezbyt trwałe. Pewnym zabezpieczeniem dna zlewozmywaka może być położona na nim plastykowa kratka. Po każdym zmywaniu naczyń zlewozmywak myje się gąbką skropioną płynem do mycia naczyń albo mieszaniną octu i soli (2 łyżki stołowe soli na 1 szklankę octu) i starannie płucze.

Zlewozmywaki ze stali nierdzewnej trzeba zawsze wycierać do sucha - zastarzałe ślady wody mogą spowodować trwałe zmatowienie ich powierzchni. Tłuste plamy po zmywaniu naczyń usuwamy szmatką zwilżoną denaturatem. Nie czyścić proszkiem do szorowania! Używać wyłącznie płynów! Pilnować szczelności kranów; brązowe zacieki po kapiącej z kranu wodzie są trudne do zlikwidowania. Jeżeli miejscowa woda jest twarda (wapienna), na stali zlewozmywaka mogą pokazać się białe, trudne do usunięcia plamy. Trzeba wówczas przygotować mieszaninę 2 łyżek stołowych wody z 1 łyżką stołową octu, odczekać 15 min., a następnie maczać w niej szmatkę i zmywać białe ślady, spłukując czystą wodą.

Aby zapobiec osadzaniu się kamienia na jego powierzchni przecierajmy go po każdym zmywaniu suchą ściereczką. Gdy już osad się pojawi potraktujmy go ciepłym roztworem octu lub kwasku cytrynowego. Aby przywrócić blask zlewozmywaka można przetrzeć go szmatką namoczoną w wodzie gazowanej.
Zlewozmywak możemy też wyczyścić domowym sposobem czyli Wnętrzem wyciśniętej cytryny.

Aby usunąć kamień z czajnika (także elektrycznego), wsypujemy do niego 3-4 łyżeczki kwasku cytrynowego, wlewamy trochę wody i zagotowujemy. Odstawiamy na 2-3 godziny lub nawet na noc, a przed wylaniem ponownie zagotowujemy. Następnie starannie płuczemy czajnik wodą.
Kamień można usunąć też przez zagotowanie w nim obierek z ziemniaków. Jeśli osad nie ustąpi – nalewa się trochę octu, przykrywa pokrywką i pozostawia na 3-4 dni. Następnie energicznie potrząsnąć, kilkakrotnie przepłukać i zagotować wodę. Lepiej zlać pierwszą i drugą wodę zagotowaną, a dopiero trzeciej użyć na herbatę.
Ekspres do kawy i czajnik można czyścić kwaskiem cytrynowym wymieszanym z wodą.

Naczynia kuchenne emaliowane można czyścić każdym proszkiem do szorowania, pod warunkiem, że potem będą obficie spłukane wrzątkiem. Dawniej gospodynie czyściły emaliowane garnki szmatką zmoczoną naftą, a następnie gorącą wodą z mydłem i obficie płukały. Żółty nalot wewnątrz garnka zniknie po zagotowaniu w nim wody z dodatkiem proszku do szorowania.
Garnków i patelni teflonowych oraz ze stali nierdzewnej nie wolno szorować proszkiem ani ostrym zmywakiem. Najlepiej myć je gąbką i mydłem oraz obficie spłukiwać wodą. Przywartych resztek potraw nie zdrapywać, lecz zalać gorącą, mydlaną wodą i pozostawić, aż odmiękną. Teflon wrażliwy jest nawet na zadrapania widelcem czy metalową łyżką, dlatego potrawy w takich garnkach wolno mieszać jedynie drewnianą łyżką czy specjalną łopatką. Nie stawiać naczyń teflonowych na bardzo mocnym ogniu i uważać, aby płomień gazu nie wydostawał się poza garnek.
Naczyń szklanych żaroodpornych nie wolno szorować proszkiem. Myje się mieszaniną soli z octem i spłukuje gorącą wodą. Mocno przypalone należy zanurzyć na kilka godzin w misce z wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Można też "odmoczyć" ślady po przypalonej potrawie w wodzie z solą i detergentem i umyć miękkim zmywakiem.
Uchwyty do naczyń bakelitowe czy drewniane myje się szczotką lub pędzelkiem maczanym w mydlanej wodzie. Specjalnie starannie czyścimy połączenie uchwytu z rondlem. Przydatna tutaj okaże się stara szczoteczka do zębów.
Garnki i rondle do gotowania na kuchni węglowej powinno się - tuż przed postawieniem na ogniu - posmarować od spodu tłuszczem. Po zakończeniu gotowania wystarczy przetrzeć dno gazetą, a sadze łatwo dadzą się zlikwidować.

Przypalony garnek możemy wyczyścić solą, która nie niszczy polewy, w przeciwieństwie do środków chemicznych. Wsypujemy do garnka 2-3 stołowe łyżki soli, zalewamy niewielką ilością wody i zostawiamy na noc. Rano gotujemy roztwór. Spaleniznę możemy też usunąć za pomocą obierków z ziemniaków. Obierki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na parę godzin. Następnie gotujemy i płuczemy garnek.
Przypalone brytfanny i patelnie należy jeszcze ciepłe posypać gruboziarnistą solą i oczyścić (ile się da) zwilżonym papierem. Następnie zalać letnią wodą z detergentem i gdy przypalenia się odmoczą, umyć ostrym zmywakiem (oczywiście, jeśli nie są pokryte teflonem).
Blaszki do pieczenia ciasta, które mają ślady rdzy, należy posypać grubą solą kuchenną i po 10-15 minutach pocierać kawałkiem skórki od słoniny. Rdza zniknie, a blaszki należy dokładnie umyć i starannie wysuszyć, aby uniknąć w przyszłości nowego zardzewienia.
Ruszty od kuchenek gazowych i z piekarników, trzeba namoczyć na kilka godzin w ciepłej wodzie z detergentem, a potem wyszorować ryżową szczotką. Spłukać wodą z octem i wysuszyć.

Lodówka stała się sprzętem pierwszej potrzeby i stanowi integralną część wyposażenia kuchni. Jeśli ma pracować dobrze, przynajmniej 2 razy w miesiącu powinno się ją odmrozić i dstrong/p class=okładnie wymyć. Nie chodzi tutaj bynajmniej tylko o usuniecie lodu (nowoczesne lodówki mają teraz systemy odszraniania) ale głównie o pozbycie się przykrych zapachów, brudu a przede wszystkim bakterii.
Bezwzględnie rozpoczynamy od wyłączenia lodówki z sieci. Następnie wyjmujemy wszystkie produkty, szuflady, półki i pozostawiamy drzwiczki otwarte na całą szerokość. Produkty owijamy w dużą ilość gazet lub wkładamy do toreb termicznych aby jak najdłużej zachowały niską temperaturę. Problem poniekąd sam się rozwiązuje zimą - ale pamietajmy, że niektóre produkty nie powinny być zamrażane! Półki i szuflady myjemy ciepłą, mydlaną wodą, spłukujemy i wycieramy do sucha. Nie stosujemy żadnych środków przyspieszających odpadanie szronu, tzn. nie podważamy go nożem, bo łatwo można uszkodzić delikatne ścianki, nie wstawiamy rondelka z wrzącą wodą ani rozgrzanego żelazka! Lodówka musi się odmrażać sama, a nasza rola ogranicza się do usuwania odpadających kawałków szronu i wylewania wody gromadzącej się w zamrażalniku.
Po odmrożeniu przystępujemy do umycia wnętrza lodówki. Używamy ciepłej, mydlanej wody z dodatkiem sody oczyszczonej (1 łyżka sody na 1l wody) i miękkiej szmatki, najlepiej gazy. Spłukujemy czystą, ciepłą wodą i wycieramy do sucha flanelką. Ślady pleśni, zauważone na ściankach lodówki, zmywamy płynem do naczyń lub wodą z octem (3 łyżeczki octu na 1l wody), spłukujemy i wycieramy do sucha flanelką. Do mycia lodówki nie należy używać proszków do szorowania ani ostrych zmywaków.
Całkowicie odmrożoną lodówkę przecieramy szmatką zwilżoną spirytusem denaturowanym i czekamy, aż ulotni się niemiły zapach denaturatu. Dopiero wtedy przystępujemy do układania produktów na półkach i w szufladach. Nie uruchamiać lodówki jeszcze lekko wilgotnej. Grozi to natychmiastowym oszronieniem ścianek i zamrażalnika, a więc koniecznością powtórnego odmrażania.
Nie wkładać do lodówki potraw jeszcze ciepłych. Przechowywać je w zamkniętych pojemnikach lub przykryte dokładnie miękką, dobrze przylegającą folią. Przechowywać tylko produkty świeże. Przykry zapach pozostawiony przez nadpsute mięso czy zgniłe owoce trudno później zlikwidować, nawet przy pomocy specjalnych dezodorantów. Mniej uporczywe zapachy usunie 5 dag świeżo upalonej na patelni kawy ziarnistej, zamknięte na kilka godzin w opróżnionej z produktów lodówce.
Agregat chłodniczy powinien być odkurzany przynajmniej 2 razy w ciągu roku. Pamietajmy, aby robić to przy wyłączonej z gniazdka lodówce! Jest to czynność delikatna. Odkurzając cienkim pędzelkiem musimy uważać, aby nie uszkodzić ani nie zerwać żadnego z drucików. Gdy nie mamy zaufania do własnych zdolności i precyzji ruchów, powierzmy tę pracę mężowi-majsterkowiczowi. Jeżeli podczas pracy lodówki usłyszymy niepokojące hałasy, jeśli silnik nie pracuje rytmicznie, jeśli poczujemy zapach przepalonej izolacji - bezzwłocznie wyłączajmy lodówkę z sieci i wzywajmy na pomoc fachowca!

Neutralizatorem zapachów w lodówce mogą być umieszczone w niej ziarenka kawy. Dobrze jest wcześniej umyć lodówkę wodą z dodatkiem octu.

 

Zobacz również:

Niebezpieczne ftalany


Niebezpieczne ftalany

Niebezpieczeństwa w kuchni


Niebezpieczeństwa ukryte w kuchni

Czyszczenie bez chemii


Czyszczenie bez chemii