Plamy z żywności
Wywabianie plam z rosołu, tłustych zup i sosów
Wszystkie tkaniny białe i kolorowe z wyjątkiem jedwabi octowych
Pocierać lekko szczoteczką maczaną w benzynie ekstrakcyjnej i jeszcze wilgotne posypać talkiem
Nylon, stylon, bistor
Spierać ciepłą, mydlaną wodą
Wywabianie plam z mleka
Tkaniny delikatne i ze sztucznego włókna
Pocierać szmatką zmoczoną gliceryną i spłukiwać obficie wodą.
Tkaniny wełniane
Pocierać tamponem zwilżonym benzyną ekstrakcyjną i jeszcze wilgotne posypać talkiem.
Dywany i wykładziny dywanowe
Zwilżyć zimną wodą i tamponować czystą szmatką.
Wywabianie plam z żółtka
Tkaniny bawełniane kolorowe
Zdrapać delikatnie resztki żółtka i plamę zwilżyć zimną wodą, lekko pocierając. Uprać w wodzie mydlanej z dodatkiem amoniaku. Jeśli plama nie ustąpi, zmyć wodą utlenioną zmieszaną z wodą w proporcji 1:1.
Tkaniny bawełniane białe
Zmywać ciepłą mydlaną wodą z dodatkiem amoniaku o temperaturze 40 stopni C. Ewentualnie przetrzeć szmatką zwilżoną benzyną ekstrakcyjną i jeszcze wilgotne posypać talkiem, a następnie sprać mydlaną wodą.
Tkaniny wełniane i sztuczny jedwab z wyjątkiem octanowego
Zwilżyć zimną wodą i plamę rozcierać palcami, stale zwilżając zimną wodą. Jeśli pozostanie tłusty ślad, zmyć go benzyną ekstrakcyjną, a następnie talkiem. Jeśli plama jest żółtawa, zmyć ją wodą utlenioną zmieszaną z wodą w proporcji 1:1.
Jedwab naturalny kolorowy
Przetrzeć szmatką zwilżoną benzyną ekstrakcyjną, spłukać 10-procentowym roztworem boraksu, a następnie czystą wodą.
Uwaga: plamy z żółtka powinny być usuwane jak najszybciej, bo utrwalają się na tkaninie i stają się coraz trudniejsze do usunięcia. Nie należy ich przelewać ani zwilżać gorącą wodą.
Wywabianie plam z surowego białka
Tkaniny nadające się do prania w wodzie
Spierać zimną wodą, później przemywać wodą utlenioną lub rozcieńczonym amoniakiem. Zastarzałe plamy zmyć tylko rozcieńczonym amoniakiem. Przy kolorowej wełnie i jedwabiu octanowym – konieczna próbka.
Sukno, plusz, aksamit
Pokryć plamę papką z magnezji i benzyny ekstrakcyjnej. Po wysuszeniu kilkakrotnie szczotkować.
Zobacz również:
![]() |
![]() |
![]() |