Zachowaj kuszący aromat ziół
Olejki eteryczne zawarte w ziołach dają im nie tylko kuszący aromat, ale mają lecznicze właściwości. Niezbędne jest więc takie suszenie zebranych ziół, by zachować jak najwięcej tych olejków w suszu.
Szczegółową instrukcję suszenia znajdziesz w artykule Własne zioła.
Pamiętaj tylko, że zioła na napary i rośliny przyprawowe należy suszyć w umiarkowanej temperaturze (30-max.35°C), w cieniu i lekkim przewiewie, lub w specjalnej suszarce do ziół. Po 2-4 dniach susz jest gotowy i można umieścić go w pojemnikach do przechowywania.
Inaczej postępujemy z roślinami o właściwościach powlekających, takich jak np. ślaz, dziewanna, korzeń prawoślazu czy kłącze perzu. Aby zachowały się zawarte w nich substancje ślazowe, wskazane jest szybkie suszenie. Powinno ono przebiegać w temperaturze 40-45° C. Jeżeli nie dysponujemy suszarką do ziół, rozkładamy rośliny na ciemnym materiale w pełnym słońcu. Najpóźniej po 2 dniach surowiec powinien być już ususzony.
barbźródło: Sekcja Dom, poz. 10
Zobacz również:
![]() |
![]() |
![]() |