Zalety ściółkowania
-
Zapobiega zachwaszczeniu. Ograniczenie dostępu światła hamuje kiełkowanie chwastów i wzrost chwastów wieloletnich.
-
Zatrzymuje wilgoć w glebie. Ściółkowana gleba praktycznie nie wymaga podlewania.
-
Zapobiega zaskorupianiu się gleby podczas upałów, osuszaniu przesz wiatry i erozji przez silne deszcze.
-
Zapobiega zbijaniu się gleby podczas chodzenia po niej.
-
Pomaga w utrzymaniu właściwej temperatury gleby – cieplejszej w chłodne wiosenne i jesienne noce i chłodniejszej w upalne dni.
-
Sprzyja rozwojowi organizmów glebowych biorących aktywny udział w procesach przemiany materii.
-
Użyźnia glebę. Rozkładająca się ściółka dostarcza składników pokarmowych pokarmu zarówno organizmom żyjącym w glebie jak i roślinom.
-
Poprawia strukturę gleby, co sprzyja rozwojowi korzeni roślin.
-
Chroni liście i owoce przed bezpośrednim kontaktem z glebą, co zmniejsza ryzyko ich gnicia.
-
Chroni rośliny przed zabrudzeniem ziemią podczas opadów.
Zobacz również:
![]() |
![]() |
![]() |