Niebezpieczeństwa ukryte w kuchni

Zalewani jesteśmy ciągle alarmującymi informacjami o szkodliwości tego czy tamtego. Gdybyśmy mieli przejmować się wszystkimi ostrzeżeniami to powinniśmy wyprowadzić się do jakiejś kurnej chacie w dziewiczym terenie. Nie jest to oczywiście możliwe, ale w wielu wypadkach możemy wyeliminować podstawowe zagrożenia, które spotykamy na co dzień. Oto kilka takich przypadków z naszej kuchni.

Naczynia pokryte teflonem

Opary z przegrzanych naczyń teflonowych zabijają ptaki w klatce. Badania przeprowadzone przez amerykańską Environmental Working Group wykazały, że przegrzane rondle i patelnie pokryte teflonem emitują toksyczne chemikalia, mogące prowadzić do zachorowania na nowotwory, obniżenie odporności i zwiększonego ryzyka zawałów serca i udarów. Winowajcą są silnie toksyczne związki fluoru, wchodzące w skład teflonu (te same, które wchodzą w skład środków którymi impregnuje się wodo- i plamoodporne tkaniny, obrusy, dywany, ubrania ...). Zastąp więc teflonowe patelnie i rondle stalowymi.

Aluminiowe naczynia

Lekkie i tanie aluminiowe naczynia kiedyś królowały w naszych kuchniach. Na szczęście zostały prawie całkowicie wyparte.

Naukowcy dowiedli już, że istnieje silna korelacja między używaniem aluminiowych garnków a chorobą Alzheimera. Kwaśne i słone produkty przechowywane w takich garnkach robią wżery w powierzchni aluminium i zatruwają nim potrawę.

Jeśli więc w twojej kuchni zalega jeszcze jakiś aluminiowy garnek czy patelnia, wyrzuć je. Wszelkie aluminiowe naczynia zastąp naczyniami ze stali nierdzewnej, ceramicznymi, kamionkowymi, szklanymi, porcelanowymi czy żeliwnymi. Gotując w żeliwnych naczyniach dostarczysz organizmowi dodatkowo niewielkich ilości potrzebnego żelaza.

Plastikowe sztućce

Pozbądź się z kuchni wszystkich plastikowych rzeczy. Plastikowe naczynia i sztućce podtapiają się w kontakcie z wysoką temperaturą, a wiadomo, że w kuchni gotuje się. Gorąca patelnia z tłuszczem nie jest najlepszym miejscem na plastikową łyżkę czy łopatkę. Używaj w kuchni sztućców, chochli i łopatek tylko ze stali nierdzewnej lub drewnianych czy bambusowych. Usuń także plastikowe kubki-miarki i zastąp je szklanymi lub metalowymi.

Plastikowe miski i pojemniki

Głównym składnikiem poliwęglanu czyli twardego plastiku używanego do wyrobów naczyń kuchennych a także butelek dla niemowląt, butelek na mleko czy wodę jest bisphenol A. Wydziela się on pod wpływem ciepła, uszkodzeń mechanicznych, tarcia i mycia silnym detergentem. W badaniach laboratoryjnych bisphenol A wpływał na poziom naturalnych hormonów, powodował zmiany genetyczne i poronienia u myszy. Dla skrócenia czasu wpływu szkodliwych chemikali na żywność, zaraz po przyniesieniu jej ze sklepu, wyjmij ją z plastikowego pojemnika i zapakuj najpierw np. w papier śniadaniowy a dopiero potem w plastikowy pojemnik czy woreczek.

Surowe mięso

Jedząc surowe mięso czy to w postaci niedogotowanego mięsa, tatara, surowej ryby możesz zarazić się tasiemcem, włośnicą czy toxoplazmozą. Zarazić się możesz również używając tej samej deski do krojenia mięsa czy ryb i warzyw jedzonych na surowo. Używaj więc oddzielnych desek. Po krojeniu surowego mięsa czy ryb należy również zdezynfekować blat kuchenny. Możesz do tego użyć domowego spryskiwacza. Przygotuj 2 butelki. Jedną napełnij octem spirytusowym, a drugą wodą utlenioną. Po zakończeniu pracy z surowym mięsem umyj blat a następnie spryskaj go najpierw octem a potem wodą utlenioną (nie trzeba spłukiwać).

Metalowe pojemniki

Kwaśne produkty, takie jak przecier pomidorowy, kiszona kapusta, owoce, lemoniada, napoje owocowe, napoje gazowane, herbata i wino mogą wejść w reakcję z metalem i stać się trującymi. Do tego typu produktów używaj więc szklanych pojemników.

Cynk: galwanizowane pojemniki metalowe mogą wydzielać toksyczne ilości cynku, które przedostają się do żywności przechowywanej w takim pojemniku.

Miedź i mosiądz: lemoniada, wino, herbata, kawa i sos pomidorowy przetrzymywane w miedzianych lub mosiężnych pojemnikach stają się toksyczne.

Ołów: wiele zabytkowej ceramiki ma szkliwo z zawartością ołowiu. Nie powinno się używać takich naczyń do produktów spożywczych. Uważać należy również na sztuczne kryształy ze szkła ołowiowego.

oprac. barb, na podstawie Sekcja Dom, poz. 5

 

Zobacz również:

Garnek pełen toksyny


Garnek pełen toksyny

Garnki żeliwne na anemię


Garnki żeliwna na anemię, ale ...

Smog elektromagnetyczny


Smog elektromagnetyczny